Horta wint MuseumPrijs

Nele Derde
© Brussel Deze Week
22/05/2012
Het Hortamuseum in Sint-Gillis wint de MuseumPrijs 2012. De jury stelt dat het Hortamuseum een voorbeeld kan zijn voor vele andere en hoopt dat de verschillende spelers rond ‘art nouveau’ in de toekomst meer en beter zullen samenwerken. Het Magritte Museum sleept de publieksprijs in de wacht.

De MuseumPrijs, die dinsdagavond is uitgreikt, is een initiatief van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, met de steun van het advocatenkantoor Linklaters. Jaarlijks kiest de jury één museum in Vlaanderen, één in Brussel en één in Wallonië om in de bloemetjes te zetten. Alles bij elkaar wordt er telkens voor dertigduizend euro aan prijzengeld aan de winnaars uitgedeeld.

In Brussel kon het Hortamuseum dit jaar de prijs wegkapen. Het museum, gevestigd in de privéwoning en in het atelier van wereldarchitect Victor Horta, maakt indruk. De jury uitte haar bewondering voor de consequente manier waarop het museum al meer dan twintig jaar het patrimonium van Horta verdedigt en zorgvuldig restaureert.

Bovendien werd geïnvesteerd in een uitbreiding naar het aanpalende huis van Jules Brunfaut. Daar worden nu de bezoekers onthaald en bevinden zich een cafetaria, een tentoonstellingszaal, een unieke bibliotheek en plaats voor kantoren. Niet alleen wordt de groeiende publiekswerking daardoor gestimuleerd, het herwaardeert ook het museum als kenniscentrum over Horta en de art nouveau.

Publieksprijs voor Magritte Museum
De andere genomineerde musea in Brussel waren het Belgisch Stripcentrum, het Charliermuseum, het Muziekinstrumentenmuseum en het Museum en de Tuinen Van Buuren. Museumliefhebbers en kinderen konden ook online voor hun favoriet stemmen.

Het Magritte Museum sleept de publieksprijs in de wacht. De prijs van de Kinderjury gaat naar het Art)&(Marges Museum.

In Vlaanderen is het Stam - het stadsmuseum van Gent - de laureaat, in Wallonië wint het Musée International du Carnaval et du Masque in Binche.

De winnende musea in de drie gewesten krijgen elk tienduizend euro. Het is de bedoeling dat ze dat bedrag investeren in nieuwe projecten die actief een nieuw publiek aantrekken, zoals mensen met een handicap, kinderen en jongeren of kansarmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni