Hortagalerij wordt tegendraadse cultuurtempel

Brussel-Centraal is een feest- en cultuurtempel rijker. Onder het station, in de glimmende Hortagalerij, opent deze week C12, een feest- en exporuimte van technocollectief Deep in House. De ruimte zal minstens een jaar open zijn, daarna zou er op de plek een nieuw museum komen.

5a704e07cd70b09ceff2eeaf.jpg
© Deep in House
| Onder het Centraal Station komt de blackbox van C12, een donkere performanceruimte, en wil een plek geven aan de tegencultuur. Er is ruimte voor dj's, artiesten en er komt zelfs een markt.

De galerij onder het Centraal Station, die tot voor kort vooral bekend stond voor haar defecte roltrappen en leegstaande winkelpanden, is een culturele trekpleister rijker. C12, een nieuwe 'multidiscplinaire projectruimte' die verborgen ligt in de achteringang van de galerij, is het geesteskind van technocollectief Deep in House en moet beeldende kunstenaars, dj's en performance artiesten een plek geven om zich uit te leven.

De nieuwe plek past in een Brusselse traditie om stations om te bouwen tot tegendraadse feestlocaties. De stations Brussel-Congres en Brussel-Kapellekerk, waar cultuurcentrum Recyclart huist, gingen grote broer Brussel-Centraal voor. Congres sloot al langer de feestdeuren en ook in Kapellekerk dreigt de muziek stil te vallen. Recyclart moet de deuren sluiten door een geschil met de NMBS. C12 vult dus een tegenculturele leemte.

"We hebben in het verleden al meerdere evenementen georganiseerd in de galerij. De eigenaar zag het wel zitten om ons op een vaste basis te huisvesten, dus we kregen een contract van een jaar aangeboden," zegt Tom Raoul van Deep in House. "Deep in House is vooral bekend voor house- en technofeesten. We wilden deze keer aan de slag met onze andere interesses."

5a704fb9cd70b09ceff2eeb5.jpg
© Deep in House
| Technocollectief Deep in House organiseerde al eerder feesten in de hal van de Hortagalerij (hier op de foto). Onder andere het oudejaarsfeest was bijzonder populair.

De nieuwe plek, waarvan de ruwe betonnen zuilen gitzwart zijn geverfd, staat omschreven als een vrije ruimte waar "vrijheid, diversiteit, creativiteit en alternatieve cultuur beschermd worden tegen de beklemmende buitenwereld." In de komende maanden is er plaats voor feesten, expo's en zelfs een kleine markt.

Wat er na het experimentele jaar van C12 gebeurt, is nog onduidelijk. "We zullen zien wat het geeft," zegt Raoul. "We blijven zeker een jaar."

De artiesten die C12 mochten inwijden waren de Linkebeekse popprinses Angèle en de Franse electropopgroep L'Impératrice. Vrijdagavond draait de Berlijnse dj Binh op de nieuwste partyspeeltuin van Brussel.

Toch maar even die achterdeur van het Centraal Station nemen, dus.

> C12, Night with Binh (DE), vanaf 23 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?