Jan Welvaert: 'Brussel is voedingsbodem voor ontwerpers'

De laatstejaarscursisten mode van het opleidingscentrum Syntra in Brussel eindigen hun opleiding met een knal. Op 28 juni stellen ze hun eindcollecties voor in het hippe cultuurcentrum The Egg in Anderlecht.

Ze bundelen er hun creatieve krachten in de naam van fashion. Artistiek directeur en hoofddocent mode Jan Welvaert mag weer een nieuwe lading aanstormend talent uitwuiven.

Wat staat er op het programma op 28 juni?
Jan Welvaert: "De laatstejaarsstudenten van het modedepartement hebben een jaar lang gewerkt aan een eigen collectie, die ze op 28 juni voorstellen aan het grote publiek. De cursisten die aan Syntra Brussel afstuderen leren in de loop van de opleiding hun artistieke concepten te vertalen naar coherent uitgewerkte silhouetten. Aangezien we creatieve vrijheid stimuleren werden er geen specifieke thema's opgelegd. Kleding is niet statisch, het moet in beweging gezien worden. Daarom dat de modeshow cruciaal is."

U bent zelf ontwerper. Wat is uw advies voor de laatstejaars?
Welvaert: "De bedoeling van een opleiding bij Syntra is dat de cursisten de stap zetten naar het ondernemerschap. Een eigen modehuis opstarten is iets dat we aanmoedigen en waar we hen op voorbereiden. Ik raad beginnende ontwerpers altijd aan om te beginnen met een product waar ze goed vertrouwd mee zijn, en daarvan een kleine collectie te lanceren. Op die manier is het mogelijk overzichtelijk en vooral origineel te werk te gaan. Totaalcollecties groeien spontaan tijdens het ontwerpen."

Welke mogelijkheden biedt Brussel als modestad?
Welvaert: "Brussel wordt op dat vlak zwaar onderschat, en dat is jammer. De stad is nog ongecultiveerd terrein voor de mode-industrie, vooral wat Vlaamse ontwerpers betreft. De goede kledingzaken zijn er schaars, terwijl er wel voldoende potentieel aanwezig is. Brussel is een broeinest van diversiteit en creativiteit, de ideale voedingsbodem voor modeontwerpers."

------------------
De modeshow vindt plaats op 28 juni in The Egg, Barastraat 175, 1070 Anderlecht.
Voor tickets en info: info@syntrabrussel.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Creatief directeur Dieter Van Den Storm wil profiel MAD Brussels aanscherpen
  • 'Leerkracht, het is nog altijd het schoonste beroep ter wereld'
  • Hotel Mercure wordt opvangcentrum
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Martha Verschaffel: 'Ik zie mijn verhalen als films, niet als strips'
  • Dans la tête brûlée d'Iliona
  • Carlotta Bailly-Borg: 'After the first steps, the struggle begins'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement