| Aan het nomadisch bestaan van de groep komt voor de komende drie jaar met het K.A.K.-huis een einde.

Koekelbergse Alliantie van Knutselaars krijgt eigen K.A.K.-huis

VT
© BRUZZ
14/04/2018

Neen, het is geen museum over uitwerpselen, en het heeft ook niets te maken met de uitwerpselenmachine van kunstenaar Wim Delvoye. Het gloednieuwe K.A.K.-huis is wel de uitvalsbasis van de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars, een “los-vast verbond van knutselaars, theatermakers, denkers en andere sjoemelaars.” Voor de opening zaterdag organiseert de Alliantie een speciaal feest met onder andere een skipiste zonder sneeuw en een heuse speechmarathon.

Het collectief staat bekend om zijn K.A.K.-sessies, een soort van theatrale gebeurtenissen in leegstaande gebouwen zoals het HUB-gebouw, maar ook in de Dandoy-koekjesfabriek en de Renaultfabriek in Vilvoorde.

De naam is afkomstig van het Koninklijk Atheneum Koekelberg, waar het collectief in 2013 en 2014 af en toe verbleef. “We hebben eigenlijk tot nu toe een vrij nomadisch bestaan geleid,” zegt K.A.K.-lid Nathalie Goossens. Het betrekken van leegstaande gebouwen was echter niet altijd gemakkelijk. “Het vergt veel werk om de plek telkens weer in te richten en er dan creatieve projecten in uit te voeren."

Residentie

Aan het nomadisch bestaan van de groep komt met het K.A.K.-huis nu voorlopig een einde. Dat huis in de Schaarbeekse Gallaitstraat werd hen aangeboden door de Vlaamse Gemeenschapscommissie, dat de plek voor de komende drie jaar ter beschikking stelt.

Het huis krijgt verschillende invullingen. “We zullen hier vergaderen en projecten uitdenken, maar er is ook plek voor een residentie,” legt Goossens uit. “Er is bijvoorbeeld een appartement en een werkruimte, waar de huisartiest kan wonen en werken.”

Feest

Het huis wordt op zaterdagavond geopend met een groot feest. Bezoekers kunnen er niet alleen naar speeches luisteren en zich laten schminken, ze kunnen er ook kijken naar de Belgische première van El penúltimo humano. “Een levende tentoonstelling over de voorlaatste mens, die toont wat het is om mens te zijn.”

Ook in het toekomst wordt het huis opengesteld voor het publiek. "We zijn nog volop bezig met het uitdenken van nieuwe projecten," vertelt Goossens. Maar eerst een groot openingsfeest dus.

> Opening Inauguration maison KAK-huis!, 14/04, vanaf 14u, Schaarbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni