Kunst in Huis komt thuis in Dilbeek

AB
© brusselnieuws.be
08/04/2016

Kunst in Huis gaat op tour, en landt daarbij vanaf 9 april voor drie weken ook in de rand van Brussel, in cultureel centrum Westrand in Dilbeek. Door de besparingen in de cultuursector verdween de vaste stek van de kunstuitleendienst in Dilbeek. In Schaarbeek, Gent, Antwerpen en Leuven zijn wel nog vaste filialen gevestigd.

Kunst in Huis kiest nu bewust voor een tournee door Vlaanderen zodat liefhebbers van kunst in alle provincies terug terechtkunnen bij de verhuurdienst. “Dilbeek trekt echt een groot aantal trouwe klanten aan, zeker meer dan Schaarbeek waar ons klantenbestand beperkter is”, vertelt Maxine Schoemans van Kunst in Huis. Het vaste filiaal in Schaarbeek en de pop up in Dilbeek waren in 2015 goed voor 10 procent van de totale klanten. In Kortrijk en Genk strijkt Kunst in Huis nu ook tijdelijk neer.

Drie weken lang is de huurkunst te bekijken in cc Westrand. “We experimenteerden even met een pop-upformule met een tentoonstelling van één dag, maar die bleek niet klantvriendelijk genoeg omdat ze te vluchtig was. Op 9 april is er een korting voorzien voor wie lid wordt van Kunst in Huis. Na een inschrijvingskost van 25 euro kan je dan een kunstwerk meenemen en zijn de eerste drie maanden huur gratis.

Door de continue inwisselingen van kunstwerken verandert de kunstexpo in Dilbeek ongetwijfeld om de haverklap. “Er zullen zeker 80 tot 100 verschillende kunstwerken ophangen in Westrand, maar soms worden die enkele uren nadat ze er hangen al weer uitgeleend.”

De kans dat je een werk van een gevestigde waarde als Raveel, Berlinde De Bruyckere of Jan Vanriet tegenkomt in de rand is dus best klein. Naast die ronkende namen probeert Kunst in Huis vooral ook beginnende kunstenaars te lanceren. Er zitten ook 22 Brusselse kunstenaars in de collectie, onder hen Frédéric Castiau, Thomas Dielman en Eva Verschuere.

Kunst in Huis on Tour keert in het najaar al terug naar Dilbeek, van 22 oktober tot en met 5 november.

Praktisch
Kunst in huis in cc Westrand, Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek
van 9 april tot 23 april, donderdag en vrijdag: 13.00 uur tot 17.30 uur, zaterdag: 10.00 uur tot 16.00 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni