T1423 Jan Lauwers  c  Phile Deprez

‘KVS mist Europese ambitie’

EVC
© brusselnieuws.be
11/05/2015

De KVS richt haar blik niet langer op Europa en de wereld, maar wordt een wijkcentrum. Dat concludeert Jan Lauwers uit de keuze voor Michael De Cock als opvolger voor Jan Goossens. Lauwers, oprichter van The Needcompany, wou zijn gezelschap en de KVS fuseren en zo het budget verdubbelen. Maar die vlieger gaat niet op.

Jan Lauwers luidt maandag in De Standaard de alarmbel over het Brusselse podiumkunstenaanbod. "De situatie ziet er niet goed uit", bevestigt hij in een gesprek met brusselnieuws.be.

"De Munt zet Anne Teresa De Keersmaeker aan de kant, terwijl zij de belangrijkste hedendaagse artieste in België is. De Muntschouwburg wordt overigens zelf financieel gekortwiekt."

Ook het Kaaitheater krijgt niet wat het verdient. "In tegenstelling tot de Vooruit in Gent en het Concertgebouw uit Brugge wordt het Kaaitheater niet erkend als instelling van de Vlaamse Gemeenschap", zegt Lauwers.

En als klap op de vuurpijl is er de de KVS, die volgens Lauwers weldra wordt gedegradeerd tot een wijkcentrum. Ter herinnering: Artistiek directeur Jan Goossens en Danny Op de Beeck verlaten eind juni 2016 uit eigen beweging de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Eind maart duidde de raad van beheer van de KVS Michael De Cock aan als zijn opvolger.

"Ok, het is een straf beeld", geeft Lauwers toe, "maar de keuze voor Michael De Cock als opvolger voor de ontslagnemende Jan Goossens als directeur van de KVS is een keuze voor verkleining in plaats van vergroting".

'KVS laat kansen liggen'
De Cock zou niet voldoende connecties hebben buiten de landsgrenzen. "Door de beperking door de overheid van de subsidiebudgetten kan je enkel groots theater maken als je beschikt over een Europees netwerk. Michael de Cock heeft dat niet, en het is ook niet zijn ambitie om dat uit te bouwen. Ik verwijt hem zelf niets, daar is ook geen tijd voor", aldus Lauwers.

Jan Lauwers zelf had de KVS een ambitieus project voorgesteld. "Dat hield de fusie in van de KVS met mijn gezelschap, Needcompany. Dat zou een verdubbeling van de subsidies betekenen. Ik zou zelf het fusietheater een paar jaar leiden, meer niet. Het gaat niet om mijn persoon, maar om de kansen die men nu laat liggen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni