Landelijke museumpas komt dichterbij

© Bozar

Eén kaart waarmee je, voor een vast bedrag per jaar, alle musea gratis kunt bezoeken. In Nederland bestaat de museumkaart al twintig jaar en ook in België is het enthousiasme groot. Koepelorganisaties voor musea in Vlaanderen en Brussel zijn al overtuigd, Wallonië moet nog volgen.

Het idee om naar Nederlands voorbeeld ook een museumkaart in België te introduceren wordt steeds concreter. “Op initiatief van Cultuurnet zijn we inmiddels vijf keer samengekomen met verschillende organisaties om over het idee te praten,” zegt Pieter Van der Gheynst van de Brusselse Museumraad. Met de abonnementskaart, die in Nederland zestig euro per jaar kost, kunnen bezoekers gratis naar alle musea.

Het enthousiasme bij de Brusselse musea is volgens Van der Gheynst groot. Dat komt vooral door de positieve cijfers uit Nederland, die ook de Belgische musea over de streep trokken. “Toen de kaart destijds in Nederland werd geïntroduceerd, stonden de grote musea op hun achterste poten, omdat ze bang waren voor een verlies van inkomsten. Die vrees bleek ongegrond, blijkt uit de cijfers.”

Ook bij de museumbezoeker lijkt er draagvlak te zijn voor een museumkaart. “Er is een enquête gehouden onder de Belgische bevolking, waaruit bleek dat de mensen zestig euro per jaar niet te veel zouden vinden.”

Over de praktische uitvoering moet van de kaart zijn de verschillende betrokken organisaties nog in gesprek. "Welk apparaat komt er om de kaart te scannen, hoeveel procent van de inkomsten gaat naar de musea, en hoeveel zou de kaart per jaar kosten? Dat zijn vragen waar we nu over in gesprek zijn,” zegt Van der Gheynst.

Wallonië twijfelt
De kaart zou pas interessant zijn als hij in heel België zou worden ingevoerd. Vlaanderen en Brussel zijn al over de streep getrokken, Wallonië twijfelt nog. “De koeleporganisatie voor de Waalse musea, Musee société en Wallonie, is op zich ook een voorstander van de kaart,” zegt Van der Gheynst, “al moet er nog veel worden uitgezocht. Wallonië heeft, met de gratis museumbezoeken op zondag, een beetje een afwijkend systeem.”

Aangezien Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) voor honderd procent achter de museumkaart staat vermoedt Pieter Van der Gheynst dat de kaart er zal komen binnen de huidige regeringsperiode. Ook hoopt hij voor de opstartsubsidie op de minister. Aan het eind van de maand vergadert de Brusselse museumraad opnieuw met FARO, het Vlaams steunpunt cultureel erfgoed en initiatiefnemer Cultuurnet om een concreet businessplan te ontwerpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Giordano Gederlini: 'Brussel is een goed stad voor film noir'
  • Invader: Le street artiste Cubeur
  • Couleur Café: afro-pop on the rise
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement