‘Le comptoir du Samson’ waar kaas kopen en kaas proeven samen gaan

© Brussel Deze Week
08/03/2016

Op de Elsensesteenweg, vlak bij het Flageyplein, heeft een nieuwe kaaswinkel de deuren geopend. Bij Le Comptoir du Samson kan je niet alleen kaas kopen, je kan er ook kaas degusteren en brunchen. “In Frankrijk bestaat het concept al langer, maar in Brussel zijn we de eerste”, zegt Lara Milan.

De zussen Milan zijn druk in de weer met het dekken van de tafels, wanneer we binnenkomen. De middagservice is net voorbij, en de volgende lading klanten wordt verwacht. Le Comptoir du Samson is immers niet zomaar een kaaswinkel. Je kan er ook kaas komen degusteren.

Daarmee zijn ze uniek in Brussel. “In Parijs kennen ze winkels zoals de onze al veel langer, maar in Brussel niet. Voor ons was het een unieke kans om onze typische Belgische producten hier op de markt te brengen”, zegt de jonge uitbaatster, Lara Milan.

Oom Vincent
“De kazen die je in onze winkel kan proeven en kopen zijn stuk voor stuk artisanale kazen, gemaakt door mijn oom”, zegt Lara. “Hij heeft al jaren een kaasfabriek in de buurt van Namen en heeft daarmee ook zijn kinderdroom verwezenlijkt. Hij is van jongs af aan gepassioneerd door kaas.”

“Oom Vincent, maakt de kazen met streekproducten uit de Samsonvallei. Hij werkt uitsluitend met de lokale boeren en dat zorgt voor de goede smaak van de kaas”, valt Hélène haar zus bij. “Naast zijn atelier heeft hij er ook een kaaswinkel, maar enkel bij ons kan je de kaas ook proeven”, zegt ze terwijl ze de toonbank aanvult.

Brunch
Naast kaas, verkoopt Le Comptoir du Samson ook biologische soep en broodjes die belegd worden met hun producten. Op zondag kan je tussen 11 uur en 15 uur ook brunchen in de kaaswinkel. Daar kan je kennis maken met een breed assortiment aan kazen. Voor de zoetigheden werken de zussen Milan samen met de artisanale bakkerij la Fleur du Pain.

“Ondertussen zijn we twee maand en half open en de klanten zijn enthousiast”, zegt Lara. “Eenmaal de mensen hier zijn geweest, komen ze ook systematisch terug.”

From’Box
Om een extra toets aan hun winkel te geven, hebben de zussen ook de from’box ontworpen. Dat is een houten kist, waarin je een assortiment kazen kan laten maken. Deze worden versierd met onder andere rozijnen, noten en fruit. “De mensen kunnen hun from’box komen afhalen of hem ter plaatse opeten”, zegt Lara trots.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni