'Le Fidèle' van Michael Roskam is Belgische Oscar-inzending

Le Fidèle, de derde langspeelfilm van Brusselaar Michael R. Roskam, is de Belgische inzending voor de Oscarcategorie Niet-Engelstalige Films. Dat heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vrijdag bekendgemaakt. De film gaat op de Mostra, het filmfestival van Venetië, in wereldpremière en wordt er buiten competitie vertoond. De Belgische première vindt plaats op 4 oktober.

Voor Roskam is het al de tweede keer dat hij op een Oscarbeeldje mag hopen: ook zijn debuutlangspeelfilm Rundskop werd, in 2012, geselecteerd. Rundskop haalde toen de shortlist, maar werd uiteindelijk geklopt door het Iraanse A Separation. Tussen beide films in maakte hij met The Drop zijn eerste Hollywoodprent.

Le Fidèle is een romantische neo-noir, waar Roskam zijn vaste klant Matthias Schoenaerts als Gigi samenbrengt met de Franse actrice Adèle Exarchopoulos (La Vie d'Adèle) als Bibi in een donkere liefdestragedie tegen de achtergrond van het beruchte Brusselse gangstermilieu. Reeds in zijn eerste twee films had Roskam blijk gegeven van een bijzondere voorliefde voor het noir-genre.

Vreugde
Naast Schoenaerts en Exarchopoulos zijn er bijrollen voor onder meer Sam Louwyck en Stefaan Degand. Roskam schreef het scenario samen met Thomas Bidegain en Noé Debré. Nicolas Karakatsanis stond opnieuw achter de camera, nadat hij eerder ook al meewerkte aan Rundskop en The Drop. Alain Dessauvage zorgde voor de montage, Raf Keunen tekende voor de originele muziekscore.

"Heerlijk nieuws", reageerde Schoenaerts. "Ik voel me een klein kind". Ook vreugde bij de regisseur: "Dit had ik enkel maar kunnen hopen", zei Roskam.

Shortlist
Om te weten of Le Fidèle de shortlist van negen films haalt, is het nog enkele maanden wachten. Vervolgens moet het nodige geduld opgebracht worden om te weten of de film ook de definitieve selectie -vijf films- haalt. Dat weten we op 23 januari. De prijsuitreiking van de 90ste Oscars vindt plaats op zondag 4 maart, zoals steeds in Hollywood.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Youssef Kobo en Hassan Al Hilou over werken met kansarme jongeren
  • Het Huis van de archtiect: een woning als visitekaartje
  • In memoriam: Bob Van Kerkhoven, de oudste Rode Duivel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Peeping Tom: cauchemar au clair de lune
  • Pilar: de nieuwe cultuurantenne van de VUB
  • Phlegm x Bruegel: the muralist and the master
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement