Lezen met je oren

Noémie Kowalczyk
© Brussel Deze Week
07/04/2011
Luisterpunt, de bibliotheek met aangepaste lectuur voor mensen met een leesbeperking, stelt twee nieuwe diensten voor. Een daarvan is Mijn Luisterpunt.

Met Mijn Luisterpunt kan de lezer van thuis uit zijn leeshistoriek raadplegen en zijn boekenlijst beheren. De meeste abonnees leggen met Mijn Luisterpunt een voorraadlijstje aan. Zodra ze een boek uitgelezen en teruggestuurd hebben, wordt hun het volgende boek opgestuurd.

De andere nieuwe dienst is de Braille-enkel. Vroeger was er de Braille-heen-en-terug, een concept waarbij de lener pas een nieuw boek kreeg als hij het andere boek teruggezonden had. Wie een boek wou lenen dat iemand anders in zijn bezit had, moest wachten tot het boek terug was. Vanaf nu worden de nieuwe boeken niet meer ingebonden, maar digitaal opgeborgen. Zodra een lezer een boek bestelt, wordt het geprint en op een gemakkelijke manier samengehouden. Die versies zijn gemakkelijker verzendbaar. Het meest innoverende bij Braille-enkel is dat elk boek altijd voor iedereen beschikbaar is en dat een besteld boek niet hoeft te worden teruggegeven. Zo kan de boekenwurm thuis zijn eigen bibliotheek samenstellen.

Lid worden van Luisterpunt, boeken bestellen en laten leveren is volledig gratis.

De bibliotheek biedt vandaag achtduizend brailleboeken aan en zestienduizend Daisy-luisterboeken, waarbij het verhaal voorgelezen wordt op cd-rom. Luisterpunt krijgt elk jaar 1,3 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid. In december ontving de bibliotheek nog de publieksprijs van de Vlaamse Bib Web Awards.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni