Magnette raadpleegt 120 experts over museum moderne kunst

EVC
© brusselnieuws.be
11/05/2012
Federaal minister van Wetenschapsbeleid en Grootstedenbeleid Paul Magnette (PS) gaat 120 experts raadplegen over hoe het toekomstige museum voor hedendaagse kunst er moet uitzien. Er komen ook twee rondetafelgesprekken over het concept en de inhoud van het museum.

Dat antwoordde Magnette in een brief aan Vlaams Parlementslid Yamilla Idrissi (SP.A).

Sinds de sluiting van het museum voor moderne kunst door directeur Michel Draguet op 31 januari 2011 zit de rijke collectie opgeborgen achter slot en grendel. Enkel een kleine selectie valt te bekijken in tijdelijke tentoonstellingen in het Museum voor Schone Kunsten (KMSKB).

Presentaties
Op korte termijn wil Magnette de collectie tonen in de zogenaamde uitbreidingen van het KMSKB, ongebruikte ruimtes in het gebouw aan de Regentschapstraat. Hij heeft daarvoor federaal minister Servais Verherstraeten (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, aangesproken om van de renovatiewerken van die ruimtes in het KMSKB een prioriteit te maken. De Regie gaat een aantal vrijliggende ruimtes inrichten voor presentaties. Voor 2012 is daarvoor een klein miljoen euro uitgetrokken.

Op langere termijn herbevestigt Magnette zijn ambitie om een museum voor moderne en hedendaagse kunst te openen. Enkele maanden geleden pas sprak Magnette de wens uit om op de Kunstberg een soort van Louvre te ontwikkelen. Een van de aspecten daarvan was de verbouwing van het Grondwettelijk Hof op het Koningsplein tot een museum voor moderne kunst. Dat project komt er alvast niet, omdat de werken te duur zouden uitvallen. De collectie voor dat museum zou niet alleen moeten komen van het KMSKB, maar ook van een hergroepering van de rijke collecties van (semi-)overheidsbedrijven als Belgacom, Belfius, ING of zelfs de Nationale Bank.

Rondetafelgesprekken
Over hoe dat museum er moet uitzien, gaat Magnette nu 120 specialisten aanschrijven (kunstenaars, professoren, conservators). Voorts zal hij twee rondetafelgesprekken organiseren over het concept en de locatie van het project. De locatie van het toekomstige museum zal mede worden bepaald door de resultaten van een studie van het bureau McKinsey. Ook het Brusselse Gewest en de betrokken gemeente spelen een belangrijke rol in de keuze van de locatie.

Wanneer het museum het licht zou zien, is minder duidelijk. Magnette wil het project tijdens deze legislatuur 'op de rails zetten'.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni