Na jaren gepalaver krijgt het Paviljoen dat de 'Menselijke Driften' herbergt dan toch een opknapbeurt. De werken beginnen in januari 2012. Het beroemde bas-relief van Jef Lambeaux gaan bekijken in het Jubelpark blijft moeilijk. Het wordt niet permanent opengesteld voor het grote publiek.

Alle betrokken partijen hebben hun akkoord gegeven voor de renovatie. "Het gebouw staat niet op instorten, maar er moest toch dringend iets mee gebeuren," zegt Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen, die eigenaar is van het Paviljoen aan brusselnieuws.be. "Er komt nu een grondige opknapbeurt voor het gebouw, het bas-reliëf wordt voorlopig niet gerestaureerd."

Het Paviljoen der Menselijke Driften is van de hand van architect Victor Horta, die het tekende voor hij de Art Nouveau ontdekte. Voor de beroemde Brusselse architect was het de eerste openbare opdracht. Binnenin hangt een bas-reliëf van kunstenaar Jef Lambeaux, gewijd aan alle vleselijke verlangens die de mens drijven. Het gebouw werd in 1899 ingehuldigd.

De discussie over de renovatie van het Paviljoen sleept al jaren aan door de ingewikkelde eigenaarsconstructie. Volgt u even mee: de Regie der Gebouwen is eigenaar, maar het paviljoen is tot 2068 in erfpacht gegeven aan vzw Islamitisch en Cultureel Centrum van België, de Grote Moskee van Brussel ligt vlakbij. Die vzw had in de jaren '80 plannen om er een museum voor islamitische kunst onder te brengen, maar dat ging niet door. Monumenten en Landschappen oordeelde toen dat gebouw en bas-reliëf onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Sindsdien zweefde het paviljoen in het ongewisse.

De kosten van de restauratie zijn dan weer voor rekening van de federale spaarpot voor Brussel Beliris. Het prijskaartje ligt evenwel nog niet vast. Het ziet er ook niet naar uit dat het paviljoen voltijds opengesteld wordt voor het grote publiek. "Het Paviljoen zal te bekijken zijn op Openmonumentendagen en op aanvraag," zegt Daniela Adorna van Beliris in La Capitale.

Brussels parlementslid Carla Dejonghe is blij dat het 'meest doorgluurde sleutelgat van België' nu gerenoveerd wordt. Dejonghe wijst er op dat ze de situatie van het paviljoen sinds 2006 verschillende keren heeft aangekaart in het Brussels parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni