Citroen Garage Showroom c Saskia Vanderstichele

Moderne én hedendaagse kunst in Citroëngebouw

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
25/03/2015

Het Brusselse Gewest lanceert een oproep aan privé-verzamelaars om hun collecties hedendaagse kunst in bruikleen te geven aan het toekomstige museum in het Citroëngebouw. Na de weigering van staatssecretaris Elke Sleurs om de federale collecties moderne kunst ter beschikking te stellen krijgt het aspect hedendaagse kunst steeds meer gewicht in het museumproject.

In de Commissie voor Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement bevestigde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dat het museum in het Citroëngebouw aan het IJzerplein wel degelijk moderne én hedendaagse kunst zal bevatten.

Dat museum wordt 15.000 vierkante meter groot en komt er in de huidige showroom van Citroën en in een gedeelte van de ateliers, zei Vervoort.

Vanwaar de moderne kunst dan zal komen, is niet duidelijk geworden in de Commissie. Ook niet over de eventuele bereidheid van grote banken zoals Belfius om hun collectie in bruikleen te gaven aan het museum.

Na de weigering van federaal staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) om de collectie moderne kunst van het Museum voor Schone Kunsten ter beschikking te stellen, krijgt het aspect hedendaagse kunst steeds meer gewicht in het museumproject. Ironisch genoeg zijn het de medewerkers van dat museum die de raming van de benodigde oppervlakte voor het nieuwe museum hebben berekend.

Wat de hedendaagse kunst betreft, lijkt Vervoort zich minder zorgen te maken. Hij lanceert een oproep aan de vele privé-verzamelaars In Brussel en bij uitbreiding België om hun collectie in bruikleen te geven. "Ik heb daarover al heel wat positieve signalen ontvangen", zegt hij. Met zijn oproep naar de privé-verzamelaars wacht Rudi Vervoort dus niet de resultaten van een studie af, die de technische haalbaarheid van het project moet onderzoeken.

Volgens Vervoort wordt het museum geen eiland, maar zal het in nauw contact staan met andere Brusselse culturele instellingen. "Zo heb ik al veel overleg gepleegd met het centrum voor hedendaagse kunst Wiels."

'Zoveel experts vinden alternatieve functie beter'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni