Michel Moortgat, CEO van de gelijknamige brouwer, wordt de voornaamste aandeelhouder van het Flageygebouw. Moortgat krijgt zo 68 procent van het gebouw in handen. Het wou wel het hele gebouw in handen krijgen, maar de verschillende overheden hebben hun aandeel kunnen vergroten naar meer dan 20 procent. Het Flageygebouw blijft dus een samenwerking tussen privé en overheid.

Dat schrijft Le Soir.

Heel wat aandeelhouders van de nv Flagey besloten onlangs om hun aandelen te verkopen. Meteen gingen er bezorgde stemmen op van de vzw Flagey, die de culturele uitbating van het gebouw voor zijn rekening neemt, over de culturele toekomst van het gebouw.

Michel Moortgat was al aandeelhouder en bood zich meteen aan om de aandelen over te nemen van de privépartners die wilden verkopen. Het legde alvast een beter bod op tafel dan verzekeringsmaatschappij Ageas.

Overheden vergroten hun aandeel
Maar ook verschillende overheden, zoals het Brussels Gewest via de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel (GIMB), de Vlaamse overheid via de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en de federale overheid via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) roerden zich in de strijd.

Met gedeeltelijk succes, zo blijkt. Moortgat krijgt niet alle aandelen in handen, sterker nog, de overheden vergroten hun aandeel van 17 procent naar meer dan 20 procent. Met een aandeel van 25 procent zou zo een blokkeringsminderheid gerealiseerd worden, waarmee de overheden eventuele ongewenste initiatieven van Moortgat zou kunnen tegenhouden. Of die blokkeringsminderheid bereikt is, is nog niet duidelijk.

Contract met vzw Flagey verlengen
Maar zover moet het allemaal niet komen, zegt Michel Moortgat aan Le Soir. Hij benadrukt dat hij, als sponsor van bijvoorbeeld kunstencentrum Wiels en de Biënnale van Lyon, de culturele werking van de vzw Flagey niet in het gedrang wil brengen. Hij belooft de huur niet te verhogen en wil meteen ook de huidige overeenkomst met de vzw Flagey, die tot 2024 loopt, verlengen onder de huidige voorwaarden.

Er moet ook niet gevreesd worden dat het horeca-aandeel in het gebouw exponentieel zal toenemen, aldus Moortgat, eigenaar van het café Belga en het restaurant Variétés dat in het gebouw huist. Hij wil wel de leegstaande kantoorruimtes opnieuw verhuurd krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni