Muntpunt: meer bezoekers, minder uitleningen

© brusselnieuws.be
25/11/2013

Muntpunt verwelkomde maandag zijn 100.000ste bezoeker. Wekelijks krijgt het communicatiehuis met bibliotheek gemiddeld ongeveer 9.000 mensen over de vloer. Dat is meer dan de vroegere Hoofdstedelijke Bibliotheek, maar er worden minder boeken uitgeleend.

Muntpunt opende begin september de deuren voor het grote publiek. Maandag, goed elf weken later, werd de 100.000ste bezoeker verwelkomd met bloemen. Goed voor een weekgemiddelde van ongeveer 9.000 bezoekers. Dat is meer dan de oude HOB. Die kreeg gemiddeld 6.700 bezoekers per week in 2008, dus voor de bib veel van haar pluimen verloor door de verhuizingen en beperkingen van het aanbod tijdens de aanslepende Muntpuntwerf.

Dat Muntpunt meer bezoekers lokt dan de vroegere HOB ligt in de lijn der verwachtingen. Muntpunt biedt immers ook andere diensten aan dat een bibliotheek. Zo is er een informatiecentrum over alle Nederlandstalige diensten in Brussel.

Anderzijds zit het aantal uitleningen (nog) niet op het niveau van de HOB. Die zat in 2008 aan ongeveer 15.000 uitleningen per week, nu telt Muntpunt er ongeveer 7.800.

"Het verschil tussen uitleningen en bezoekersaantallen bewijst dat we meer zijn dan een bibliotheek", zegt algemeen directeur Ann Van Driessche in een communiqué. "Veel bezoekers komen niet om media uit te lenen maar voor info over Brussel, voor de activiteiten die we organiseren, of gewoon om te werken of mensen te ontmoeten. De tendens voor uitleningen is wel stijgend en onze ambitie is om in 2014 de uitleencijfers van de HOB halen."

Vooral films
Bij de boeken zijn vooral reisgidsen in trek, maar het zijn bovenal de films die populair blijken met 12.000 uitleningen. Dat dvd's en cd's sinds kort gratis uitgeleend kunnen worden, zit daar waarschijnlijk voor iets tussen. Bij de kinderen en jongeren is de stripcollectie topfavoriet, met 4.500 uitleningen.

Vooral tijdens de lunch en kort na het werk worden media ontleend. Muntpunt concludeert daaruit dat er geen vraag is voor langere openingsuren.

Muntpunt telt ruim 10.000 leden. 70 procent van hen woont in het Brussels gewest, 30 procent in Vlaanderen. 30 procent van de leden is jonger dan 25.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni