Muntschouwburg half jaar dicht voor renovatie

© brusselnieuws.be
16/10/2013
De Koninklijke Muntschouwburg gaat van mei tot november 2015 dicht voor renovatie. De Ateliers van de Munt worden gerenoveerd, maar het is nog wachten op een tunnel onder de Leopoldstraat, die de ateliers moeten verbinden met de scène.

Sinds de grondige verbouwingen van de Munt in de jaren '80 heeft het operahuis geen ingrijpende opfrisbeurt meer gehad. De Munt dringt al jaren aan op onder meer de modernisering van de podiuminfrastructuur.

Probleem is dat de renovatiewerken versnipperd zijn in verschillende dossiers, waarover apart moet onderhandeld worden, klaagt de Munt in De Standaard.

Twee werken kregen al groen licht van de overheden. Vooreerst de grondige renovatie van de Ateliers van de Munt (6 miljoen euro).Tweede werf betreft de technische ingrepen aan de scène, met onder meer een goederenlift. De zaal krijgt ook nieuwe fauteuils en een nieuwe klimaatregeling.

Zes maanden dicht
De totale kostprijs wordt geraamd op 14 miljoen euro. Tijdens de werken, gepland van mei tot november 2015, gaat de Munt dicht. Vier producties vinden extra muros plaats, onder meer in het Koninkljk Circus en Thurn & Taxis.

Of en wanneer een tunnel wordt aangelegd onder de Leopoldstraat is nog niet duidelijk. De tunnel moet het decoratelier van de Munt verbinden met de scène over een afstand van 100 meter. De tunnel moet heel wat getrek en gesleur met decorstukken over de straat vermijden.

Het masterplan van 2009 voor de renovatie van de Muntschouwburg was aanvankelijk begroot op 45 miljoen euro, maar is intussen beperkt tot 25 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni