Nederlandse wint schrijfwedstrijd Brussel Deze Week

© Brussel Deze Week
26/06/2014

De achttienjarige Sarah van der Maas uit Nederland is de winnares van de schrijfwedstrijd van Brussel Deze Week. De prijsuitreiking vond woensdagavond plaats in Passa Porta Boekhandel.

Maar liefst 67 auteurs dienden een verhaal in voor de wedstrijd. De bijdrage moest tussen de 10.000 en de 16.000 tekens lang zijn en Brussel als onderwerp hebben. Medewerkers van Brussel Deze Week en brusselnieuws.be maakten een eerste selectie uit de inzendingen. Een professionele jury, bestaande uit An Mertens, Sigrid Bousset, Marc Didden en Pascal Verbeken, besliste wie uiteindelijk met de prijzen aan de haal ging.

Sarah van der Maas studeert geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Met ‘Zwaluw’ schreef ze volgens de jury een opgebouwd verhaal, levendig en spannend over het leven in de onderduik tijdens het Brussel van de Tweede Wereldoorlog. "Totaal niet zelfingenomen en zonder enige poging om hip te zijn. Je kan de oorlog rieken in dit verhaal, je bent mee ondergedoken met de protagonisten. Een verdiende winnaar.”

Op de tweede plaats eindigde Peter Heymans uit Koekelberg met het verhaal ‘Hier wil je wonen’. De jury noemde dit verhaal “een brief encounter tussen een politieagent en een verpleegster. Een klein verhaal dat zich afspeelt tussen de boulevards en Molenbeek. Er hangt iets triests en ook gevaarlijks over dit hele gebeuren. Tragisch ook én spannend. Over schijn en werkelijkheid.”

De derde plaats ging naar Maarten Goethals uit Brussel-Stad. Goethals is politiek journalist bij De Standaard. In september debuteert hij met de gedichtenbundel ‘Hees’. Volgens de jury bracht hij met zijn verhaal ‘Het Angeliek van Anneessens’ “de meest taalvaste tekst, geschreven in een meesterlijke stijl, met bijzonder sterk historisch onderzoek en origineel wat betreft vertelperspectief, vanuit het hoofd van Anneessens. Het is een kunst om de geschiedenis nieuw leven in te blazen, en dat is wat de auteur doet.”

De acht finalisten kregen van medeorganisator Passa Porta Boekhandel het verhaal ‘Bruss – Brussels in shorts’, een album met tien grafische korte verhalen die zich afspelen in het hedendaagse Brussel, cadeau. De Brusselse illustrator Bram Algoed maakte voor de acht winnende verhalen een illustratie, die ze ingekaderd mee naar huis kregen.

Vanaf 3 juli worden de winnende verhalen acht weken lang in Brussel Deze Week gepubliceerd, samen met een portret van de auteur en de illustraties van Bram Algoed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni