Nieuw directeursduo voor slabakkend Legermuseum

© JC

Dominique Hanson is niet langer directeur van het Koninklijk Legermuseum. In afwachting van een doorlichting van het museum neemt een duo tijdelijk het roer over. Hun belangrijkste opdracht: alsnog op de trein springen van de herdenkingen voor de Eerste Wereldoorlog.

Het eerste mandaat van zes jaar van de omstreden directeur Dominique Hanson liep af op 31 maart. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft zijn mandaat niet verlengd.

De aflossing van de wacht gebeurde op een ietwat vreemde manier, bericht De Standaard. Conservator Piet De Gryse las dinsdag een brief voor aan het personeel met daarin volgende passage: “Verwijzend naar de nota van de heer Pieter De Crem […] betekent dit dat vanaf vandaag, 1 april 2014, Christine Van Everbroeck en ikzelf, collegiaal de directie van het nieuwe museum uitoefenen. Hiermede komt een einde aan het mandaat van de heer Hanson."

Directeur Dominique Hanson keek tijdens het voorlezen toe.

Gestuntel
Hanson lag al een tijd onder vuur. Het museum geeft een totaal uitgebluste indruk. De druppel die de emmer deed overlopen was het gestuntel rond de tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor moest ternauwernood een privébedrijf ingeschakeld worden.

"Het Legermuseum moet opnieuw een instelling worden waar het aangenaam werken is en waar men trots op kan zijn”, zei De Gryse.

Piet De Gryse was tot nu toe conservator van het museum, Christine Van Everbroeck was hoofd van de educatieve dienst. "Onze belangrijkste opdracht is om als museum deel te nemen aan de herdenkingen rond de honderdste verjaardag van het begin van WO I", zegt Van Everbroeck aan brusselnieuws.be.

Renovatie voor volgende legislatuur
Het duo zal in opdracht van de regering ook het KB van 1976, dat de opdrachten van het museum bepaalt, actualiseren. "Het KB zegt niets over de externe sites waar het museum verantwoordelijk voor is, zoals de Kemmelbunker, de Dodengang in Diksmuide en het museum Gunfire in Brasschaat", aldus Van Everbroeck. "Ook de publiekswerking moet meer aandacht krijgen".

De grootste opdracht, de renovatie van het gebouw en het opfrissen van de presentatie, is allicht voor de toekomstige directeur. Die zal door de volgende regering worden aangeduid.

Kamerleden Karolien Grosemans (N-VA) en Wouter De Vriendt (Groen) gaan minister De Crem over de zaak interpelleren in de Kamer.

Herinneringen aan '14-'18

De Groote Oorlog wordt ook in Brussel herdacht, met tentoonstellingen en activiteiten allerhande.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Marc Noppen (UZ Brussel): 'Zorgpersoneel vraagt niet alleen beter loon.'
  • Minister Dalle: 'Ik heb op tafel geklopt voor Brussel'
  • Big City: wat is het verhaal achter het gebouw van Parking Panorama?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Lefto: 'Zonder de Vlamingen zou onze stad toch anders zijn'
  • Movie lovers unite! Our film reviews are back
  • London poet Jay Bernard, now in residency at Passa Porta
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement