Brussel krijgt vanaf 13 oktober zijn fotomuseum, op een 150-tal meter van het kunstencentrum Wiels. Klein in tentoonstellingsoppervlakte (100 vierkante meter), maar met een rijke privécollectie. Fondation A vindt onderdak in de voormalige Bata-schoenenfabriek.

Op fotografiegebied is Brussel tot op heden vrij karig bediend. In België geven de fotomusea van Antwerpen en Charleroi de toon aan. Zomerexposities van Bozar en privégaleries trachten de leemte op te vullen.

Vanaf 13 oktober komt daarin verandering, melden verschillende kranten. Fondation A Stichting heeft de voormalige Bata-schoenfabriek aan de Van Volxelmlaan in Vorst omgetoverd tot een centrum voor fotografie. Op de gelijkvloerse verdieping komt er een tentoonstellingsruimte van aanvankelijk 100 vierkante meter. De overige 350 vierkante meter dient voor de burelen van de Stichting.

Er komen drie tentoonstellingen per jaar onder leiding van curator Jean-Paul Deridder. Die kan putten uit de bijzonder rijke fotocollectie van Astrid Ullens, de zus van baron Guy Ullens, die het Ullens Center for Contemporary Arts in Peking uit de grond heeft gestampt. Vooral de naoorlogse fotografie uit de Verenigde Staten is goed vertegenwoordigd, met klinkende namen als Diane Arbus, Walker EvansGarry Winogrand, Lee Friedlander en vele anderen.

De eerste expo zal gewijd zijn aan de Amerikaanse fotografe Judith Joy Ross. Fondation A Stichting is open van donderdag tot zondag van 13 tot 18 uur en op afspraak.

Verbouwing
De renovatie van het gebouw is voor rekening van het bedrijf JCX en van architectenbureau Art & Build, dat ook al de verbouwing van de voormalige brouwerij Wielemans Ceuppens tot het kunstencentrum Wiels voor zijn rekening nam. Wiels is trouwens maar op 150 meter afstand van de Fondation A Stichting.

De buurt van de Van Volxemlaan in Vorst lijkt een magneet voor culturele initiatieven: Het dansgezelschap Rosas, de dansopleiding Parts, Wiels, cultuurcentrum Brass en het kunstcollectief Komplot zijn er gehuisvest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Cultuurnieuws , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni