Nieuw Hongaars Cultureel Instituut op toplocatie

James Deledicque
© Brussel Deze Week
28/12/2004
Zopas ging het gloednieuwe Hongaars Cultureel Instituut, het achttiende ter wereld, open. Het ligt vlak achter de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Een chique locatie, temeer omdat een van de muren van het huis de oorspronkelijke stadsmuur uit de dertiende eeuw is. Het Instituut wil de duizendjarige geschiedenis van Hongarije overbrengen naar de hoofdstad van Europa.

Het Belgische en internationale publiek vertrouwd maken met de culturele waarden, de kunst en de vele bijzondere volkstradities die Hongarije rijk is, dat willen ze bij het Hongaars Instituut. Daartoe is er een grote zaal van ongeveer driehonderd vierkante meter op het gelijkvloers ingericht, plus nog een kelderruimte. Die zullen gebruikt worden om tentoonstellingen, kamerconcerten, filmvertoningen en conferenties te organiseren. In de galerie op de eerste verdieping worden later nog een bibliotheek en een internetruimte geïnstalleerd.
Voor de dagelijkse werking zijn er al twee personen uit Hongarije vast aangesteld. Het personeelsbestand zal later nog verder aangevuld worden met mensen van hier.

Hoewel de activiteiten van het Instituut vooral op België zullen focussen, is het ook de bedoeling de culturele aanwezigheid van Hongarije in Luxemburg en Nederland te verhogen.

Europees
Volgens de Hongaarse minister van Nationaal Cultureel Erfgoed, István Hiller, die op de opening aanwezig was, wil het Instituut de doelstellingen van de Hongaarse culturele politiek mee helpen te realiseren. Daarvoor zal het Instituut onder meer actief samenwerken met de Hongaarse ambassade in Brussel. Het Instituut werkt ook mee een plan uit voor samenwerkingsovereenkomsten tussen Hongarije en de verschillende taalgemeenschappen in België. Daarnaast wil het een belangrijke rol spelen in de verbetering en uitbreiding van de relaties tussen beide landen, en met de culturele en wetenschappelijke instellingen van de drie taalgemeenschappen.

Jonge wolven
Een van de taken die het Instituut op zich heeft genomen, is het steunen van jonge Hongaarse artiesten op hun weg naar een internationale carrière door ze de mogelijkheid te geven zichzelf in Brussel voor te stellen. Er zijn bijvoorbeeld al enkele muziekavonden en filmvoorstellingen gepland. Het is ook de bedoeling dat het Instituut op termijn activiteiten buitenshuis organiseert.

Daarnaast zal het Instituut ook ondersteuning bieden aan de diplomatieke vertegenwoordiging van de Hongaarse republiek in België en bij die van de Europese Unie en de Navo. Op cultureel gebied wordt er alvast nauw samengewerkt met Tsjechië en Oostenrijk. Het Instituut wil ook de culturele activiteiten van de hoofdstad Boedapest, de vertegenwoordiging van de Hongaarse regio's en het Hongaars Huis steunen.

Tot en met 25 januari loopt in het Hongaars Cultureel Instituut, Treurenberg 10, 1000 Brussel, een fototentoonstelling van André Kertész (1894-1985)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni