concert vk senser

Nieuw label voor concerten met gezond geluidsniveau

TD
© BRUZZ
27/01/2017

Tijdens het klank- en geluidsfestival de Week van de Klank reikt Leefmilieu Brussel een nieuw label uit aan concertorganisatoren, muzikanten en artiesten die een gezond geluidsniveau van lager dan 100 decibel hanteren tijdens voorstellingen en optredens.

Het 90 db-label werd tijdens de vorige editie al voorgesteld en wordt nu voor het eerst uitgereikt. Dankzij het label weten luisteraars en toeschouwers dat een concert, voorstelling of happening gezond is voor hun gehoor. En dan weten ze meteen dat ze niet naar oordopjes moeten grijpen om hun oren te beschermen.

Lawaainiveaus boven de 100 decibel kunnen al na enkele minuten gehoorschade aanrichten. Het hoge aantal decibels tijdens concerten of voorstellingen zorgden de voorbije twintig jaar volgens de organisatie voor een verdubbeling van lawaaigerelateerde symptomen zoals oorsuizingen en gehoorverlies.

De Week van het Gehoor gaat dit jaar door van 30 januari tot 5 februari in concertzaal Botanique. Wie het label krijgt, is nog niet bekend. Minister van Leefmilieu Frémault (CDH) zal tijdens die uitreiking ook de plannen voor een nieuwe Brusselse geluidswetgeving uit de doeken doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni