Kriekelaar nieuwe zaal

Nieuwe zaal De Kriekelaar: splinternieuw en geluidsdicht

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
09/12/2015

De grote zaal van gemeenschapcentrum De Kriekelaar heeft een metamorfose ondergaan. Het architectuurbureau Agwa bouwde een volledig nieuwe zaal in de bestaande zaal. Om de akoestiek te optimaliseren zit er een glooiing in de betonnen muren. Om het bruut beton zachter te maken zijn structurerende elementen in de wanden zichtbaar, maar werd ook groen bouwhout gebruikt in de gang.

Aan de renovatie hangt een flink prijskaartje vast: 1,7 miljoen euro. Er is ook een nieuwe telescopische tribune. De oude opstellen en afbreken was een zeer tijdrovende bezigheid. “Het is niet de bedoeling om hier een volledige programmatie op te zetten,” zegt centrumverantwoordelijke Leen Rossignol. “We willen hier een cultureel broeinest maken, een probeerplek voor jong talent.” De komende maanden zitten trouwens al helemaal volgeboekt, en vorige week repeteerde Mâäk’s Spirit (foto) en kwam Sinterklaas over de vloer.
De Kriekelaar heeft in 2006 al een grote renovatie ondergaan met de verbouwing van het Klimopgebouw tot foyer en cursuslokalen. Met de nieuwe theaterzaal en de tuin wordt het gemeenschapscentrum een cultureel kloppend hart in laag-Schaarbeek.

Minister Pascal Smet (SP.A), bevoegd voor Cultuur, sprak de wens uit om het gemeenschapscentrum nauw te betrekken bij de nieuwe secundaire school die het Heilig Hart vlakbij zal bouwen. “De bouwmeester zal hiervoor een masterplan uitwerken.” Ook de bouwvallige huizen aan de Vanderlindenstraat worden meegenomen in dat project.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni