Open Monumentendagen rond ‘de kunst van het bouwen’

EVC
© brusselnieuws.be
30/08/2012
Tijdens de Open Monumentendagen in het Brusselse Gewest op 15 en 16 september gooien 83 gebouwen hun deuren open. Thema dit jaar is ‘de kunst van het bouwen’. Een breed thema, waarin opnieuw veel klassiekers de revue passeren.

De Open Monumentendagen (OM) focussen dit jaar op de banden tussen domeinen als de kunstgeschiedenis, de architectuur, de ingenieurskunst en de archeologie.
Onder de 83 opengestelde plaatsen veel klassiekers. Zo staan de gemeentehuizen van Sint-Gillis, Schaarbeek, Vorst en Sint-Pieters-Woluwe op het menu. Voorts ook gebouwen uit ijzer en glas: Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, Bortiergalerij, Old England, Thurn & Taxis, de Sint-Gorikshallen, de Hallen van Schaarbeek, het zwembad van Elsene enz.

Ook de kerken met hun indrukwekkende gewelven ontbreken niet met onder meer de Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal en de Onze-Lieve-Vrouw ter Zavelkerk. Getuigen van moderne bouwtechnieken zijn de Modelwijk, het bedrijf D'Ieteren of Glaverbel.

Hedendaagse ingrepen komen aan bod in het Bellonahuis of het restaurant van Total.

Activiteiten
Voorts zijn er een zo'n zeventig activiteiten, waaronder rondleidingen. Er zijn ook fietstochten.

De directie Monumenten en Landschappen zet ook twee gratis toegankelijke tentoonstellingen op in de Sint-Gorikshallen, met interactieve ateliers en video's.

Centrale infobalie van de OM: op 15 en 16 september van 10 tot 17 uur in de Sint-Gorikshallen. De gratis programmabrochure is er verkrijbaar. Tijdens dezelfde uren kan men ook terecht op de informatielijn 0800-40.400.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni