Overal Hitchcocks

James Deledicque
© Brussel Deze Week
27/12/2004
Zondag ging in het Paleis voor Schone Kunsten de nieuwe film van Johan Grimonprez, Looking for Al­fred/Ley­tonstone, in première. Het is een hommage aan de regisseur Alfred Hitchcock: Grimonprez schetst zijn zoektocht naar de perfecte Hitchcock-dubbelganger.

Dat hij geen gebrek aan lookalikes zou hebben, bleek al snel tijdens de screentests: meer dan tachtig mensen meldden zich aan. Er waren zelfs enkele vrouwen en Afro-Amerikanen bij. Na verschillende sessies werden uiteindelijk een aantal dubbelgangers, onder wie een Chinees, geselecteerd die een aantal cameo-verschijningen van Hitchcock naspelen in het Paleis voor Schone Kunsten.

"We hebben bij de casting in Los Angeles een parodie willen maken op de cameo van Hitchcock in North by Northwest, waar hij in het begin van de film net een bus mist. Dat wilden we filmen aan een bushalte op Wilshire Boulevard. Maar het bleek praktisch bijna niet doenbaar omdat de buschauffeurs altijd stopten voor de dubbelgangers die de bus moesten missen," vertelt Grimonprez.

Magritte
In de film zitten ook verschillende verwijzingen naar een tijdgenoot van Hitchcock: de surrealistische schilder René Magritte. Niet in het minst omdat de film gemaakt is in het Paleis voor Schone Kunsten, waar veel van Magrittes werken hangen, maar ook omdat er verwezen wordt naar werken van de schilder, zoals Reproduction prohibited. In dit beeld kijkt een van de Hitchcock-dubbelgangers in de spiegel en ziet hij zijn achterkant gereflecteerd.

Volgens Grimonprez zijn er wel meer gelijkenissen tussen Magritte en Hitchcock te vinden. "Allebei voeren ze een soort van onderzoek naar de grenzen tussen wat hetzelfde is en wat bijna hetzelfde is. Dat thema komt vaak voor in de films van Hitchcock, en Magritte was een soort van knip-en-plakkunstenaar. Ik denk zelfs dat de beeldtaal van Magritte zonder de komst van Photoshop nooit zo populair gebleven zou zijn."

Tentoonstelling
Bij de film hoort ook een tentoonstelling met foto's en beelden van de verschillende screentests. Die zullen ook te zien zijn in het Paleis voor Schone Kunsten, omdat het gebouw en zijn geschiedenis een belangrijke rol spelen in de film. Zo past Grimonprez precies binnen het project Revolution/Restoration, het multi­disciplinaire langetermijnproject dat sinds februari 2003 in het PSK loopt. Dat project wordt geleid door Barbara Vanderlinden en Dirk Snau­waert.
Het was al van 1997 geleden dat Grimonprez nog een film maakte. Toen maakte hij furore op Documenta X met Dial H-I-S-T-O-R-Y, een pseudo-documentaire waarbij hij liet zien hoe vliegtuigkapingen in beeld worden gebracht.

De tentoonstelling Looking for Alfred/Leyton­stone loopt van 4 maart tot en met 4 april 2005 in het Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. Gratis toegang

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni