Villa Dewin

Petitie en straatfeest voor bescherming art-decovilla in Vorst

An Devroe
© Brussel Deze Week
11/03/2015

Het wijkcomité Meunier roept buren en erfgoedfans op om de art-decowoning Dewin uit 1922 aan de Meyerbeerstraat 33 samen met zijn Engelse landschapstuin langs de Mutualiteitstraat beschermd te krijgen. Er loopt een petitie en zondag is er een straatfeest.

Doordat Villa Dewin vele generaties in handen was van de familie van de industrieel Jean Dankaert bleven het gebouw en de 30 are grote Engelse tuin goed bewaard. Dat geldt voor de glasramen, lambriseringen, het gietijzer, marmer, beeldhouwwerk van het interieur en voor de aanplanting en kronkelende paden in de tuin.

Eind 2014 stelde Monumenten en Landschappen voor om de villa en de tuin te beschermen. Het comité rond het Constantin Meunierplein wil door onder andere een petitie minister-president Rudi Vervoort en de Brusselse hoofdstedelijke regering aantonen dat daar ook een draagvlak voor is.

Hier was niet alleen een belangrijk architect – bij Jean-Baptiste Dewin (1873-1948) liepen art-decoarchitecten en modernisten zoals Louis Herman De Koninck en Jean-Jules Eggericx stage – maar de tuin geeft ook zuurstof aan een dichtbebouwde wijk. De rozentuin is zichtbaar aan de Meyerbeerstraat en de hoogstammen langs de Mutualiteitstraat zijn groene longen voor de bewoners en de kleuters en leerlingen van scholen in de buurt.

Sober langs de buitenkant, met een raamverdeling à la japonisme, en verfijnde details in het interieur, zo zag Dewin het graag. Sinds hij in 1903 voor de chirurg Antoine Depage het Berkendaelinstituut (later het Belgische Rode Kruis) aan het Brugmannplein in Elsene bouwde, werden verzorgingsinstellingen zijn specialiteit, al ontwierp hij ook het gemeentehuis van Vorst en tal van woningen zoals aan de Leopold II-laan 215 (nu een B&B) en zijn eigen huis aan de Molièrelaan 151.

In 1913 tekende hij de Belgische school voor Verpleegsters in Ukkel (op de plaats van het latere Edith Cavellziekenhuis), verbonden aan Depages chirurgisch instituut in het verlengde van de Edith Cavellstraat. Ook het Longchampsinstituut aan de Winston Churchilllaan, een tuberculoseziekenhuis voor kinderen in Bredene en het Sint-Pietersziekenhuis in de Hoogstraat, waaraan hij van 1926 tot 1936 werkte, zijn van Dewins hand. Behalve de modernste technieken qua hygiëne en verluchting gaf hij door figuratieve details en glasramen die het licht een kleurtje gaven patiënten een vleugje luxe en verstrooiing.

Straatfeest
Volgende week geeft het wijkcomité de petitie af aan minister-president Vervoort. Eerst is er ook nog een straatfeest met als thema de jaren twintig, inclusief optreden van een swingorkest. Daarvoor moet u zondag vanaf 15 uur in de Meyerbeerstraat zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni