Peumans: 'Nooit gevraagd tekstballon leeg te maken'

Taalrelletje op de stripexpo "De wereld van de strips in originelen". Voor de brochure werd een werk van Brusselaar François Schuiten gebruikt. Dat bevatte echter enkele zinnen in het Frans, en die werden uiteindelijk geschrapt, zodat er een lege tekstballon op de tekening staat. Volgens parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zijn het de curatoren zelf die dat beslist hebben.

De expo "De wereld van de strips in originelen" is een organisatie van het Vlaams parlement en de raad van de VGC. Zowel in de lokalen van de raad als in de lokettenzaal van het Vlaams parlement worden originele platen van striptekenaars tentoon gesteld. In de Vlaams parlement gaat het om tekeningen van Vlaamse tekenaars, in de VGC-raad zijn het zowel Franstalige als Nederlandstalige werken waarin Brussel een rol speelt.

Een van de platen is van de hand van Brusselaar François Schuiten, bekend van zijn 'Duistere Steden'-reeks. Die plaat wordt gebruikt als flap voor de brochure. Daarop zegt een van de personages enkele woorden in het Frans.

Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) ging daar niet mee akkoord. Dus prijkt er op de voorpagina van de brochure een blanco tekstballon. "Na een kleine discussie met de voorzitter hebben we besloten om de Franse tekst op de brochure weg te laten", verklaart organisator Dany Vandenbossche in De Standaard. Vandenbossche is samen met Jan Hoet curator van de expo.

Peumans zelf zegt echter niet gevraagd te hebben de Franstalige tekst te verwijderen. "Omdat de expo in het Vlaams parlement enkel over Vlaamse striptekenaars ging, vonden we het logisch dat er voor een prent van een Vlaamse tekenaar gekozen werd", zegt woordvoerder Luc Demullier. "Maar toen het fiat voor het ontwerp gevraagd werd en we die opmerking maakten, bleek de affiche al gedrukt te zijn. Deze affiche hangt trouwens mét de Franstalige tekstballon in het Vlaams Parlement. De brochure was nog niet gedrukt, en de curatoren stelden voor de tekstballon leeg te maken, maar wij hebben laten weten daar niet mee akkoord te gaan."

"Het zijn met andere woorden de curatoren zelf, die er voor gekozen hebben de tekstballon leeg te maken. Op geen enkel ogenblik heeft Jan Peumans gevraagd te raken aan de artistieke integriteit van François Schuiten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vrouwen op straat tegen seksuele agressie
  • Union: 'We hebben de top bereikt, maar het allermoeilijkste is om daar te blijven'
  • Analyse: Hoe zou het nog zijn met Neo?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Sunny Bergman brengt 'Oproerkraaiers' naar Beurscafé
  • Laura Wandel après Cannes, Bruxelles lui déroule le tapis rouge
  • Mohamed Toukabri dances with his mother
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement