Piano in het Volkshuis: kunstenaars tegen multinationals

Oonagh Duckworth
© Agenda Magazine
25/06/2008
Topkunst aan bodemprijzen en bier van het vat - het Volkshuis van Sint-Gillis lijkt het perfecte decor voor de concerten die het Bureau des Arts op til heeft staan.

Drijvende kracht achter het Bureau des Arts is Stephane Ginsburgh, muzikant en componist, en al 15 jaar inwoner van Sint-Gillis. De organisatie werd opgericht in 1998 met als doel een platform en klankbord te zijn voor pianisten en andere artiesten, die hun standpunten ook politieke kracht willen bijzetten.

"Ons doel is artiesten aan te moedigen om ondernemender te zijn in de muziekindustrie," zegt Ginsburgh. "Ik vind dat artiesten zelf zouden moeten opkomen tegen de multinationals, die momenteel een monopolie van 70 tot 75% hebben binnen de platenindustrie. Met onze bescheiden middelen proberen we artiesten aan te moedigen om hun creativiteit ook eens aan te wenden voor projecten die zich buiten het heersende systeem bevinden, eerder dan ze gewoon gefrustreerd zien worden door de beperkingen die het reguliere circuit hen oplegt. Onze initiatieven geven de artiesten een centrale plaats en zijn gericht op een lokaal publiek," gaat Ginsburgh verder. "De toegangsprijzen houden we erg laag. Klassieke composities linken we vaak aan meer hedendaagse muziek via thema's die tegelijk sleutels zijn voor een niet-gespecialiseerd publiek - waardoor ze de muziek beter gaan begrijpen - en stimuli voor de uitgenodigde artiesten. De gastmuzikanten krijgen carte blanche om een programma bijeen te sprokkelen rond een bepaald thema. Voor de komende concerten is het thema 'Piano', met als subthema 'Landschap'."

De egalitaire principes van het Bureau des Arts mogen echter niet worden gezien als een belemmering voor uitmuntendheid. Vrijdag staat de jonge virtuoos Francesco Schlimé op het programma. Deze Luxemburgse pianist zal spelen uit het oeuvre van Gibbons, Bach en Frescobaldi, maar ook werk brengen van Cage en zichzelf. De avond daarna stapt Ginsburgh zelf het podium op, met de drie oorlogssonates van Prokofiev.

:: Piano in het Volkshuis
wanneer: 27 en 28 juni om 20.15 uur (27 juni: Francesco Schlimé // 28 juni: Stephane Ginsburgh)
waar: Volkshuis Sint-Gillis - 02-534.56.05
tickets: 6/9 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni