Pierre Alechinsky wint ‘Nobelprijs van de schilderkunst’

© Saskia Vanderstichele

De 90-jarige schilder Pierre Alechinsky, geboren en getogen in Brussel, heeft de belangrijke Praemium Imperiale gewonnen. De zogenaamde 'Nobelprijs van de kunsten' wordt al sinds 1988 uitgereikt. Alechinsky is de eerste Belg die de prijs wint.

Alechinsky, die intussen al jaren in Frankrijk woont, krijgt de Praemium Imperiale voor zijn invloedrijke abstract-expressionistische werken en zijn rol in de CoBrA-kunstbeweging in het midden van de vorige eeuw. Alechinsky’s werken zitten in de vaste collecties van de grootste musea ter wereld, zoals Tate en het MoMa. Ook de Belgische kunstcollectie van Belfius bevat werk van Alechinsky.

Daarnaast beschikken de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten over een 200-tal werken, de grootste Alechinsky-collectie in België. Eind 2019 worden die tentoongesteld.

Deneuve in de prijzen

De Praemium Imperiale wordt, naast schilderkunst, ook uitgereikt in de categorieën beeldende kunst, architectuur, muziek en film/theater.

De Franse actrice Catherine Deneuve is dit jaar de filmlaureate. Dirigent Riccardo Muti wint in de categorie muziek. Er is trouwens nog een Belgisch linkje. De architectuurprijs gaat naar de Fransman Christian de Portzamparc, die het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve ontwierp.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?