Radio Panik: dertig jaar vrijwilligersradio

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
31/10/2013
De Franstalige stadszender Radio Panik viert zijn dertigste verjaardag met een tiental grote en kleinere activiteiten. Sinds de oprichting in Schaarbeek in volle strijd voor zendrecht en tegen extreem rechts, is de radio nog steeds laagdrempelig en van het volk. "Iedereen is hier welkom," zegt antennecoördinator Pierre De Jaeger.


Waar staat Radio Panik voor?
Pierre De Jaeger: "Het is een strikt niet-commerciële radio die openstaat voor mensen en onderwerpen waarvoor de andere media hun deuren sluiten. Dat zijn zowel culturele en politieke onderwerpen als muziekstijlen, maar ook minderheden die in andere radio's niet aan de bak komen, bijvoorbeeld omdat hun Frans niet perfect is. Wij willen een laagdrempelige radio zijn waar iedereen over de vloer mag komen en waaraan je ook gemakkelijk kunt meewerken. Vrijwilligerswerk is een van onze belangrijkste pijlers, want naast vier halftijdse medewerkers die vooral zorgen voor administratie, steun en omkadering, wordt de radio gedragen en geleid door 250 vrijwilligers: presentatoren, technici, maar ook mensen die niet vies zijn van allerlei klusjes."

Is de radio op 30 jaar tijd sterk veranderd?
De Jaeger: "De grote lijnen zijn nog steeds dezelfde, al is de context erg veranderd. Panik ijverde in de jaren 1980 voor de vrijmaking van radiogolven en had ook een duidelijk geëngageerd profiel ten tijde van burgemeester Roger Nols en het opkomende racisme in Schaarbeek. Intussen is de radio naar Sint-Joost verhuisd en is het extreem rechts zo goed als verdwenen in Brussel, maar we blijven een activistische radio. Objectiviteit is ons mantra niet, we geloven daar niet in. Niets of niemand is volledig objectief. Je mag bij ons gerust opkomen voor sans-papiers of voor hernieuwbare energiebronnen, zo lang je er duidelijk bij zegt uit welke hoek je spreekt."

Wat doen jullie om die 30 jaar te vieren?
De Jaeger: "Twee grote happenings en daarnaast tal van kleine activiteiten, eigenlijk vooral om het menselijke netwerk rond de radio in de schijnwerpers te zetten. De twee grote feestmomenten zijn de wereldmuziekavond met Commandant Cadet uit Réunion en een afterparty met Panik dj's op 31 oktober in Espace Senghor en een concertavond op de kruising tussen rock en noise op 8 november in de Passage Rogier."
Benjamin Tollet

Meer info op www.radiopanik.org

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni