Recyclart blaast oude foto's nieuw leven in

Tatiana De Wée
© Brussel Deze Week
20/03/2008
Vincen Beeckman en Margaux Guichard begonnen enkele maanden geleden de vlooien­markt op het Vossenplein uit te kammen. Niet om er het koopje van hun leven te doen, wel om foto's uit familiealbums te reanimeren en te exposeren in hun Recyclart.

De vlooienmarkt op het Vossenplein is waarschijnlijk een van de bekendste in België. Het hele jaar door kruipen verkopers van verschillende pluimage vroeg uit de veren om in het ochtendgloren hun waren uit te stallen. Nieuwsgierigen, koopjesjagers, studenten of verzamelaars, iedereen vindt zijn weg naar de authentieke volkse sfeer en de curiosa op de markt.

Ook Vincen Beeckman en Margaux Guichard struinen de vlooienmarkt af. Hun zoektocht focust vooral op fotoalbums die mensen liever kwijt dan rijk zijn. Beeckman: "Het is zo jammer dat die foto's in de vergeetput raken. Bij een overlijden erven mensen niet alleen spullen, maar vaak ook fotoalbums. Veel familieleden interesseren zich daarvoor helemaal niet. Het lijkt alsof iedereen familiebanden met de jaren laat verwateren en de banden niet strakker aan durft te halen. Ikzelf heb de familiealbums van mijn overleden grootmoeder overgenomen en netjes gearchiveerd. Veel anderen zouden ze waarschijnlijk weg hebben gegooid."

Dagelijks leven
Ook al barst het Vossenplein van snuisterijen, toch is het volgens Beeckman geen sinecure om er goede foto's te vinden. "Soms zijn er helemaal geen albums. Als we geluk hebben, liggen er een of twee. Ze kosten tussen één en vijf euro. Je vindt veel foto's van mensen op vakantie, maar thuisfoto's intrigeren mij het meest; daaraan zie je hoe mensen echt leven. Het wordt natuurlijk interessant wanneer er data of namen op staan. Natuurlijk staan die nooit voluit geschreven, maar het zou wel grappig zijn als we de mensen die erop staan, terug konden vinden. Misschien herkent een toevallige passant zichzelf wel op de foto's van een van onze tentoonstellingen."

Tweede verblijf
De foto's die Guichard en Beeckman meenemen van hun speurtochten, krijgen een plaats in de bar van Recyclart. De vzw begon in 2004 al met een ambitieus fotoproject. Vincen Beeckman zette toen het project Album op, waarbij buurtbewoners van de Marollen fototoestellen kregen. De opdracht: hun dagelijkse omgeving vastleggen. De inwoners maakten honderden kiekjes die een inkijkje gaven in het dagelijks leven van de Brusselaars. Het project oogstte veel bijval en leidde tot een uniek fotoalbum.

Die lijn wil Recyclart nu doortrekken met kleinschaligere fototentoonstellingen die gebundeld zijn in één project: Het tweede verblijf. "De naam van het project verwijst naar het buitenverblijf van mensen. Naast hun huis hebben ze soms een vakantiehuisje in het buitenland of aan de kust waar ze tijdens de zomers naartoe trekken. Net als de inwoners krijgen ook deze foto's een tweede woonst," zegt Beeckman.

De eerste tentoonstelling kunt u nu in de Recyclart-bar zien. Beeckman: "De foto's komen uit de collectie van priester Philippe Heymans, die in de laatste jaren van zijn leven weer in de buurt rond het Anneessensplein ging wonen. We willen zijn fotocollectie niet verloren laten gaan omdat hij voor buurtbewoners zoveel betekende. Je kunt er bijvoorbeeld beelden zien van de voetbalploeg die hij oprichtte met jongeren uit de buurt."

"De tentoonstelling met familiealbums loopt vanaf volgende week. Margaux en ik selecteerden ongeveer dertig afbeeldingen die we in verschillende lijsten hangen. We kozen voor foto's met mensen erop. Conceptfoto's van gebouwen, bergen, of landschappen interesseren ons niet. Het is een sociaal-cultureel project waarbij we de nadruk leggen op het menselijke. Natuurlijk vind je op het Vossenplein mooie foto's van oude Brusselse gebouwen, maar het is niet onze taak om die te archiveren. We willen het mooie van amateurfotografie naar boven halen en doordringen in de leefwereld van fotograaf en geportretteerde. De afbeeldingen drukken we niet op groot formaat zoals in galeries omdat ze nooit bedoeld waren voor een expositie. Die minimalistische toets proberen we zo goed mogelijk te bewaren."

Volgende maand staan de majorettes Les Mignottes met dia's uit de jaren 1970 centraal in een tentoonstelling. Daarna maakt Margaux Guichard nog foto's van de buurtbewoners met hun huisdier. Het project eindigt met een expositie van oude foto's van de medewerkers van Recyclart. Bij elk nieuw project organiseert Recyclart ook een concert. Vandaag mag het buurtkoor Les Chourinettes zijn beste beentje voorzetten.

:: De familiealbums worden geëxposeerd van 20 maart tot en met 18 april in de bar van Recyclart. Meer info op www.recyclart.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni