Renovatie Pathé Palace weer uitgesteld

EVC
© brusselnieuws.be
20/01/2012
De werkzaamheden voor de renovatie van de Pathé Palace tot een bioscoopcomplex met vier zalen zijn minstens nog eens met een paar maanden uitgesteld. Het subsidiedossier kwam bijzonder moeilijk tot stand. Bovendien is het gebouw beschermd, wat verbouwen er niet makkelijker op maakt.

De Pathé Palace aan de Anspachlaan, zowat rechtover de Ancienne Belgique, ligt er troosteloos bij. Reeds in 2001 kocht de Franse Gemeenschap, na een homerische juridische strijd met de Vlaamse Gemeenschap, de voormalige Kladaradatschbioscoop voor een bedrag van 5 miljoen euro. Het is wachten tot 2004 tot de Franse Gemeenschap het licht op groen zet voor het project Cinéma Palace, onder meer geschraagd door de filmgebroeders Dardenne.

De renovatiekost werd aanvankelijk begroot op 3,7 miljoen. Maar dat cijfer hield geen rekening met met de extra kosten als gevolg van het feit dat het gebouw geklasseerd is. Ook de verhoopte subsidies van Beliris, het samenwerkingsakkoord met de federale overheid, kwamen er niet. Voorwaarde voor die subsidies was dat de Franse Gemeenschap het gebouw moest overdragen aan de - tweetalige - Stad Brussel, wat ze niet deed. Nog een tegenslag voor de Franse Gemeenschap en de vzw Le Palace, die voor de culturele invulling moet zorgen: de werkzaamheden werden niet vrijgesteld van btw. De totale kostprijs steeg zo tot 9 miljoen euro.

Veiligheidsnormen
Toen de Franse Gemeenschap begin deze zomer dat bedrag uittrok, werd er van uitgegaan dat de werkzaamheden in de herfst zouden beginnen. Nicole La Bouverie, beheerder van vzw Le Palace, zegt vrijdag vrijdag in Le Soir echter dat de werken in het beste geval in 2012 gaan beginnen. Oorzaak volgens haar ligt bij de eisen die de Commissie voor Monumenten en Landschappen stelt. Die zouden haaks staan op de veiligheidsnormen van een moderne bioscoop. De vzw bestudeert momenteel de voorgestelde aanpassingen van de aannemers, en hoopt dat er niet opnieuw een openbare offerteaanvraag moet worden uitgeschreven. Want dan kan het uitstel nog langer duren.

De vraag rijst wel of er in Brussel voldoende plaats is voor twee arthouse bioscopen. Woensdag is de Galeries - de vroegere Arenberg - heropend. En ook de Aventure en de Actor's Studio vissen min of meer in dezelfde vijver.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni