Schilder Luc Tuymans wil wereldexpo van kunsten in Brussel

© Ivan Put

De Belgische schilder Luc Tuymans broedt op een grote tentoonstelling in Brussel, die elke vijf jaar terugkeert. Dat zegt hij dit weekend in De Tijd. "Een soort wereldtentoonstelling van de kunst, iets zoals Documenta in Duitsland."

Tuymans wil de expo voor het eerst organiseren in 2019. "Qua locatie komen de site van Tour & Taxis, het Paleis voor Schone Kunsten en WIELS in aanmerking. Het zou ook fantastisch zijn om na de expo iets over te houden voor de stad, zoals bijvoorbeeld een kunstwerk", zegt Tuymans in De Tijd.

Grote namen
De schilder zegt dat hij al zes jaar bezig is met het project. Hij zet er niet alleen zijn schouders onder, maar heeft de hulp al ingeschakeld van andere grote namen uit de culturele sector. Zo zijn Paul Dujardin (Bozar), architect Rem Koolhaas en de beeldende kunstenaars Olafur Eliasson en Michelangelo Pistoletto ook betrokken. Ook de voormalige Vlaamse Bouwmeester Peter Swinnen is betrokken.

Toch is het project nog niet concreet. "Het kan een biënnale, triënnale of kunstenfestival zijn", zegt directeur van Bozar Paul Dujardin aan de krant. "De discussie is nog aan de gang."

Europa
Voor de financiering wordt naar Europa gekeken. Zes jaar geleden trok de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barrosso, aan de kar. De denkgroep "A New Narrative for Europe", met wetenschappers, schrijvers en kunstenaars, dacht er toen over na hoe wetenschap en cultuur konden meespelen om burgers dichterbij het Europese project te betrekken.

Dat project heeft wel degelijk een samenwerking voortgebracht. Het komende jaar zullmen er festivals, expo's en debatten georganiseerd worden in samenwerking met culturele instituten in Europa.

Of de Europese Commissie ook het grote tentoonstellingsproject zal steunen, is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze maand
  • A dip into Bluai's dreamy indie rock world
  • Géraldine Tobe: portrait d'une jeune femme en feu
  • 'De acht bergen' van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement