© bruxellesartnouveau.blogspot.be

Sint-Gillis wil Hotel Hannon renoveren

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
26/11/2014

Het Hotel Hannon, befaamd art-nouveauherenhuis op de hoek van de Verbindingslaan en de Charleroisesteenweg, wacht op restauratie én op een nieuwe bestemming. De gemeente Sint-Gillis diende een aanvraag in bij Monumenten en Landschappen voor de renovatie. Het symbolistische fresco, een ode aan de liefde, is er nu slecht aan toe.

Tot voor kort huisde de Espace Photographique Contretype in het Hotel Hannon. Deze art-nouveauparel werd gebouwd tussen 1903 en 1904 door architect Jules Brunfaut. Ondanks een eerdere restauratie in de jaren 1980, heeft het gebouw opnieuw een opfrissing nodig. Onder meer de raamkozijnen moeten vernieuwd worden, de isolatie verbeterd. Bovenal moet het fresco van de trappenhal gerestaureerd worden.

Het symbolistische fresco Les Joies de l'Amour is een lust voor het oog. Of beter, was. Door de passage van vele bezoekers die zich door de trappenhal wentelden, liep het fresco van de Franse kunstenaar Paul-Albert Baudouin (1844-1931) grote schade op.

De gemeente Sint-Gillis, eigenaar van het gebouw, diende een restauratieaanvraag in bij de Commissie voor Monumenten en Landschappen. Omdat het om een beschermd gebouw gaat, moet die haar fiat geven. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, verleent het Gewest 80 procent subsidies. Tot op heden heeft de gemeente nog geen antwoord van de Commissie.

Het is nu de vraag wat de gemeente Sint-Gillis van plan is met het Hotel Hannon. "Dat is nu nog niet duidelijk", zegt Cécile de Geest, adjunct-kabinetschef van burgemeester Charles Picqué (PS) aan brusselnieuws.be. "Eerst moeten we de omvang en de duur van de uit te voeren werken kennen. Misschien zal Monumenten en Landschappen beslissen om het bezoek van het gebouw door het publiek te beperken. Bezoekers aan de hoger gelegen verdiepingen moeten nu telkens passeren via de wenteltrap naast het fresco."

Het gaat hier om het behoud van het erfgoed.

"Pas als het financieel plaatje rond is, kunnen we ons daarover uitspreken".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni