Slipmuseum verhuist naar Lessen

Het Slipmuseum van kunstenaar Jan Bucquoy, dat tot vorig jaar gevestigd was boven het intussen gesloten café De Dolle Mol in Brussel, verhuist naar Lessen. “Ik ben blij dat het museum naar de stad van Magritte verhuist, maar het voelt toch een beetje alsof Manneken Pis naar Lessen vertrekt”, reageert Bucquoy met gemengde gevoelens.

Het Slipmuseum was sinds 2009 gevestigd op de bovenverdieping van het café De Dolle Mol, gelegen in de Schildknaapstraat. Het huisvest ondergoed van onder meer Axelle Red, Didier Reynders, Michel Preud’homme en Yvan Mayeur en was een typisch Brusselse plek. Maar toen het huurcontract in 2015 afliep en de Vlaamse Gemeenschap stopte met de financiering, moest uitbater Bucquoy uit het pand. Café De Dolle Mol sloot daarbij ook.

“Het museum in Brussel houden na het verlies van de subsidies was onbetaalbaar. Ik heb toen verschillende steden aangeschreven om een nieuw onderkomen voor het Slipmuseum te kunnen vinden. Maar zelfs Elio Di Rupo antwoordde me dat hij wel zou willen, maar dat zijn stad (Bergen, red.) failliet is”, lacht Bucquoy.

Brusselse spirit
Uiteindelijk ging Lou De Pryck, gemeenteraadslid in Lessines, in op de vraag van Bucquoy. “Ik ben blij dat het museum verhuist naar de stad van Lou De Pryck en Magritte, maar het voelt toch een beetje aan alsof Manneken Pis naar Lessen vertrekt. Het Slipmuseum is toch echt gelinkt aan de Brusselse spirit", aldus Bucquoy.

Voor Bucquoy, zelf kunstenaar, is de nieuwe vaste locatie van het museum wel een zegen. “Zo heb ik zelf ook meer vrijheid. Ik ga bijvoorbeeld in het najaar exposeren in Frankrijk naar aanleiding van de presidentsverkiezingen daar. Ik ben bezig aan een reeks portretten van de presidentskandidaten met hun slip op hun hoofd. Zo draag ik het idee dat we allemaal gelijk zijn, dat we allemaal een slip dragen, verder uit naar de wereld.”

Volgende week vrijdag zal Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) in een symbolisch gebaar zijn slip overhandigen aan Bucquoy. Hij overhandigt eveneens het naambord van het Slipmuseum aan Lou De Pryck, gemeenteraadslid van de gemeente Lessines, waar het museum binnenkort zijn deuren opent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Hoe werkstudenten omgaan met de crisis
  • 'Weg met instellingen voor mensen met een beperking'
  • Bewoners Sint-Hubertusgalerijen koesteren hun 175 jaar oude plekje
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Joely Mbundu: nieuwe ster van de broers Dardenne
  • Machine Gun Kelly: Is pink the true colour of rock 'n' roll?
  • Marie Darah: ce qui ne nous tue pas nous rend poète
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement