Stad Brussel: 'Plasticarium omvormen tot Design Museum'

© Velvet Galerie
De Stad Brussel wil in deze legislatuur een nieuw Design Museum openen, liefst in de Dansaertwijk. De kern van het museum moet het plasticarium worden, een wereldvermaarde Brusselse privécollectie plastic. Dat staat in het bestuursakkoord. Verzamelaar Philippe Decelle en de Stad moeten wel nog een akkoord bereiken.

Het miskende Plasticarium is het werk van één gepassioneerde verzamelaar en kunstenaar, Philippe Decelle. In een pand in de Locquenghiensraat nabij het Klein kasteeltje kan men, enkel na afspraak, zijn collectie bekijken.

Het zwaartepunt van de collectie, die een statig herenhuis vult, ligt in de jaren zestig en begin jaren zeventig. Qua genres domineren Pop Art en Op Art. Dat laatste staat voor Optical Art, met de Hongaar Victor Vasarely als boegbeeld.

Wie zijn collectie bezocht, is onder de indruk van de kwaliteit van de werken, die getuigen van een tijdperk van ongebreideld geloof in de vooruitgang en de rol die plastic daarin zou spelen.

Decelle leende werken uit aan vermaarde musea als het Centre Pompidou in Parijs. Momenteel zijn werken uit zijn collectie te zien in op de tentoonstelling 'Pop Art in Europa' in het Museum Valkhof in Nijmegen. Tot zijn collectie behoren kunstwerken van onder meer Evelyne Axell, Ettore Sottsass, Arman, César en Martial Raysse. De collectie staat naar verluidt op een lijst met de 200 belangrijkste designcollecties in de wereld.

Decelle (64) wordt een dagje ouder en is het vechten tegen de bierkaai moe aan het worden. "Ik doe alles alleen, zonder één cent subsidie van de overheid", zegt hij aan brusselnieuws.be. "Alleen al aan werken in verband met vochtigheid - het museum bevindt zich in de kanaalzone - gaf ik de voorbije maanden 30.000 euro uit".

In het verleden waren er al wat concacten met vele politici en onder meer ook met Interieur Kortrijk, maar die leverden weinig tastbaars op.

'Plasticarium opwaarderen'
Daar kan in de komende jaren wel verandering in komen. In het bestuursakkoord van de Stad Brussel staat letterlijk dat de Stad Brussel "de collecties van het Plasticarium wil opwaarderen en toegankelijk maken, en er de kern van een toekomstig designmuseum van maken".

Schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) weigert commentaar. "Karine Lalieux is pas een paar dagen schepen van Cultuur. Ze wenst zich niet uit te spreken over concrete dossiers", zegt kabinetsmedewerker Emmanuel Angeli.

Atelier van Coppens
Op het kabinet van schepen van Toerisme Philippe Close (PS) bevestigt men het project wel. "De Stad is van plan om een Design Museum te openen met de collectie van het Plasticarium", zegt woordvoerder Quentin Haxhe aan brusselnieuws.be. We zouden dat graag doen in het voormalige atelier van Christophe Coppens op de Nieuwe Graanmarkt. Dat biedt immers verschillende voordelen: Er is de nabijheid met het Brussels centrum voor Mode en Design, MAD Brussels, op de Nieuwe Graanmarkt. Bovendien is de Dansaertwijk een zeer creatieve buurt en kan het museum bijdragen tot een decentralisering van het toerisme, ietwat verder van de Grote Markt."

De Stad hoopt de collectie aan een zacht prijsje over te nemen. Decelle wijst er evenwel op dat zijn collectie met 450 stukken momenteel 2,5 miljoen euro waard is, en dat daar dus wel wat tegenover mag staan.

Eerst moet de Stad ook nog het gebouw verwerven. Na jarenlang geploeter lijkt er voor Decelle eindelijk toch wat schot in de zaak te komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Achter de gevels van sociale woningen: schimmel, ratten en enkel koud water
  • Fons Leroy (VDAB): 'Toekomst Brusselse werklozen ligt in de Rand'
  • Vzw Vogelzang Anderlecht: 'De verstedelijking jaagt de laatste steenuil weg'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Jef Neve & Natalia: liefde voor muziek (en elkaar)
  • Wauter Mannaert: Bédéiste à la main verte
  • Quartett: Rosas & STAN's dangerous liaison
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement