Stadsbiografie documenteert de loop van de Zenne

Fotografie zal de loop van de geschiedenis niet veranderen. De Zenne zal in ondergrondse kokers en op eigen risico te betreden stukjes open bedding blijven stromen. Maar Stadsbiografie, het fotografencollectief verbonden aan De Markten, wil dit jaar alvast het riviergevoel aanzwengelen.

Begeleider Kristof Vadino: "Er zijn idealisten die de Zenne het liefst weer bloot zouden leggen, maar dat hoeft voor ons niet per se. Het is de bedoeling om na te denken over een leefbare stad, en dat doen we met een document over de stadsrivier. De Zenne werd ooit uit hygiënische overwegingen overwelfd, al werd dat argument waarschijnlijk al te gemakkelijk gebruikt om bepaalde wijken te saneren. Water - je moet maar eens in Bangkok of Gent rondlopen - geeft nochtans ruimtegevoel, betere lucht, zuurstof aan een stad."

De Zenne documenteren vergt bijna detectivewerk. "Daarom zal ik de Stadsbiografen drie keer in de maand begeleiden naar de plekken waar de Zenne nog te zien is, of waar ze ondergronds loopt of ooit liep, van Anderlecht tot Haren. Zo hebben de Stadsbiografen aanknopingspunten voor hun verhaal. Onderweg kunnen ze bij mij terecht voor technische of inhoudelijke ondersteuning, heel intuïtief, want iedereen zit met andere vragen. Digitaal of analoog, kleinbeeld of middenformaat, kleur of zwart-wit, de keuze is vrij, maar de technische drager moet wel kloppen met de emotionele inhoud van de foto's. Een keer in de maand bespreken we het project, dat moet resulteren in een groepstentoonstelling, misschien in De Markten, al zou het ook logisch zijn als dat ergens in de buurt van de Zenne kon," vertelt Vadino.

De zomerexpo van 2011, het resultaat van drie jaar Stadsbiografie, maakte intussen furore in Zagreb. Het Centar za Kulturu Trešnjevka werd hier in Brussel zo enthousiast dat de Kroaten Citybiography ook bij hen willen opstarten.

Cursus vanaf op 26 september. Inschrijven bij De Markten: 02-512.34.25

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Wat met Brussel? Onze toekomst in het nieuwe België
  • De nieuwe Begijn-hofkerk van Daniël Alliët
  • Nisma Alaklouk schreef 'Brusselse vrouwen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Bad Boys for Life: Adil & Bilall take over Hollywood
  • The sound of the Belgian underground
  • Gudny Rosa Ingmarsdottir à fleur de peau
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement