© Massimiliano Friedrich Engelli

Vergeten wijkcinema wordt creatieve broeihaard

© brusselnieuws.be
14/02/2011
Een vergeten bioscoop in de wijk Bascule, op de grens van Elsene en Ukkel, gaat begin maart opnieuw open als platform voor opkomende artiesten. De cinema uit de jaren 1930 werd per toeval herontdekt en krijgt momenteel een opknapbeurt.

Net zoals zoveel andere buurtbioscopen ging Cinema Molière eind jaren 1960 onherroepelijk dicht. De zaal voor vierhonderd bezoekers werd dichtgemetst en verdween langzaam maar zeker in de vergetelheid. Tot architect Oldo Pabis met zijn gezin zijn intrek nam in de buurt in 2007. Een mysterieuze blinde muur trok hun aandacht. Ze gingen op onderzoek uit en ontdekten de oude cinema.

De architect en zijn fotograferende zoon dachten na over een renovatie. Hun project trok verschillende andere jonge creativelingen aan. Aanvankelijk wilden ze de zaal haar oude functie teruggeven maar dat vonden ze niet opportuun aangezien de bioscoopsector niet bepaald hoogdagen beleeft en wordt gedomineerd door grote producties. Dus besloten ze om er een multidisciplinair uitstalraam voor opkomende artiesten van te maken.

Ze doopten hun platform Project(ion) Room en organiseerden al enkele tentoonstellingen in een voormalig appartement. Dat is omgebouwd tot galerij. In de gerenoveerde projectiezaal zal plaats zijn voor theater, dans en optredens maar ook films die (nog) niet zijn opgepikt door het commerciële circuit.

De werkzaamheden worden eind deze maand afgerond en op 5 maart is de feestelijke opening. In maart en april is alvast een tentoonstelling gepland met street artists uit Berlijn.

Project(ion) Room, De Praeterestraat 55, 1180 Ukkel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni