VUB-professor schrijft opera over artificiële intelligentie

© tvbrussel
15/05/2013
Woensdag gaat de opera ‘Casparo’ in Belgische première in Theatre Molière. De opera is geschreven door een voormalig VUB-professor in artificiële intelligentie, en gaat, hoe kan het ook anders, over een robot.

Luc Steels staat internationaal bekend als pionier in het onderzoek naar de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Het schrijven van een opera ligt veel dichter bij zijn professionele bezigheden dan we zouden denken.

"Het schrijven van muziek is vergelijkbaar met het schrijven van computerprogramma's. Je moet parallelle processen organiseren", zegt hij aan tvbrussel. "Muziek is een fenomenaal en complex medium."

Het hoofdpersonage van de opera is Casparo; een robot die nog gebreken heeft. Maar zijn eigenaar wil een robot die de mens evenaart. Voor de opera gebruikt Steels heel wat technologie die hij ook in zijn lab aan de VUB gebruikt. En voor de opvoering schakelt hij ook heel wat wetenschappers in van zijn faculteit. Een succesformule, zo blijkt. "In veel gevallen hebben ze talent voor teksten schrijven, muziek of visuele kunsten, die ze niet hebben kunnen ontwikkelen omdat ze zo hard moeten werken aan hun wetenschap. Ook voor hen was het een geweldige ervaring."

De opera wordt woensdagavond voor de eerste en voorlopig enige keer opgevoerd in België voor de dertigste verjaardag van het Artificieel Intelligentie Lab aan de VUB. Volgende week speelt de opera in Tokyo.

Théâtre Molière, Galerij van de Naamsepoort, Bastionsquare 3, 1000 Brussel. Aanvang 20.30 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni