1432 MAROLLEN vossenmarkt1

Inwoners Marollen verdienen helft minder dan Ukkelaars

© BRUZZ
05/09/2016

De grote verschillen in inkomen die bestaan tussen de verschillende Brusselse wijken worden opnieuw bevestigd door recente cijfers. Zo verdienen inwoners van de Marollen, Kuregem en Weststation minder dan 15.000 euro per jaar, dat is de helft van het mediaan inkomen rond de 30.000 euro van de rijkste wijken zoals Diesdelle in Ukkel, de Koningswijk in de Vijfhoek en Sinte-Aleidis-Mooibos in Sint-Pieters-Woluwe.

De cijfers komen van een recente studie van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA), dat de studie baseert op het mediaan inkomen zoals dat vermeld staat op de belastingaangifte van de Brusselaars in het jaar 2013. De krant La Capitale ging op basis van de cijfers wijk per wijk na hoeveel de inwoners van de verschillende wijken jaarlijks verdienen.

Dat er een enorme kloof bestaat tussen de rijkere Brusselse wijken van Sint-Pieters-Woluwe en Ukkel en de armere wijken van Anderlecht en Molenbeek, is al lang een realiteit. De cijfers van het BISA bevestigen die kloof ook. Wijken zoals de Marollen (13.898 euro), het Anderlechtse Kuregem Dauw (14.007 euro) en Weststation in Molenbeek (14.319 euro) laten het laagste mediaan inkomen per jaar optekenen. Daartegenover staan wijken zoals Diesdelle in Ukkel (29.233 euro), de Koningswijk (28.151 euro) Sinte-Aleidis-Mooibos in Sint-Pieters-Woluwe (27.020 euro) waar inwoners mediaan gezien zowaar het dubbele verdienen.

“Het gaat hier om een redelijk stabiele indicator, die de socio-economische tendensen bevestigt”, zegt Xavier Dehaibe van het BISA aan La Capitale. “We zien de zogeheten croissant pauvre aan de kanaalzone die mijlenver staat van de rijke gemeenten in de tweede kroon.” Dehaibe wil wel enkele cijfers nuanceren. Zo telt de Koningswijk amper een 300-tal inwoners, terwijl wijken zoals aan de Hallepoort er 14.000 tellen.

De cijfers houden ook geen rekening met andere factoren dan het gemiddelde inkomen dat inwoners aangeven op hun belastingbrief. Andere inkomsten zoals gezinsbijslagen, beleggingsinkomsten of inkomsten uit vermogen worden niet meegerekend.

De top 5 van de armste en rijkste wijken vind je onder deze kaart. Een interactieve kaart van het inkomen per wijk vind je op de website van het BISA.

Een kaart van het mediaan inkomen per wijk. ©Wijkmonitoring (BISA) Brussels UrbIS®©.

Top 5 rijkste wijken:

Diesdelle (Ukkel) – 29.233 euro

Koningswijk (Brussel-Stad) – 28.151 euro

Sinte-Aleidis-Mooibos (Sint-Pieters-Woluwe) – 27.020 euro

Stokkel (Sint-Pieters-Woluwe) – 26.566 euro

Vogelzang (Sint-Pieters-Woluwe) – 26.429 euro

Top 5 armste wijken:

Marollen (Brussel-Stad) – 13.898 euro

Kuregem Dauw (Anderlecht) – 14.007 euro

Weststation (Molenbeek) – 14.319 euro

Brabantwijk (Schaarbeek) – 14.372 euro

Historisch Molenbeek – 14.376 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni