Alle Brusselse secundaire scholen beschikken voortaan over snel internet

© Photonews

Alle 175 secundaire scholen in het Brussels gewest, van alle taalgemeenschappen en netten, beschikken tegen het einde van dit jaar over een snelle glasvezelverbinding. Daarmee komt er een einde aan het project Fiber to School dat het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) in 2014 lanceerde.

Om de afronding van het project Fiber to School te vieren, werd in het Athénée Royal Crommelynck in Sint-Pieters-Woluwe een dag vol interactieve conferenties en ateliers gehouden. Op het programma stond ook een debat rond verschillende vragen die belangrijk zijn nu de kinderen een verbeterde toegang tot het internet hebben.

Vragen als "Wat zijn de mogelijkheden van het snelle internet voor leerlingen en leerkrachten?", "Hoe kunnen ze onderling op een efficiënte manier communiceren?" en "Wat zijn de gevaren waarmee jongeren geconfronteerd worden op internet?" kwamen naar voren.

'Digitale uitsluiting tegengaan'

Uit een enquête die het CIBG bij 670 Brusselse studenten hield in november, blijkt dat ze zich goed bewust zijn van de gevaren. Zo geeft 73 procent aan dat ze hun socialemediakanalen beveiligen met een paswoord waar ze cijfers, tekens en symbolen combineren en 41 procent zegt zelfs voor elk kanaal een ander paswoord te gebruiken.

Ze gebruiken het internet nu ook in hun voordeel op school, want 66 procent kijkt online welke schoolactiviteiten er plaatsvinden en 50 procent van de leerlingen raadpleegt zijn of haar lessenrooster online. De jongeren gaan ook kritisch om met informatie, want een derde checkt de informatie die ze vinden bij een tweede bron.

In Brussel hebben nog niet alle kinderen thuis toegang tot internet, laat een woordvoerster van het CIBG weten. "Vandaar het belang van snel internet op alle middelbare scholen in Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?