Basisschool De Knapzak kan toch openblijven

© An Misotten
| Schepen voor Nederlandstalig Onderwijs Agnès Vanden Bremt kwam de ouders enkele maanden geleden het nieuws brengen aan de schoolpoort.

Hoewel de gemeente Sint-Agatha-Berchem de Nederlandstalige kleuter- en basisschool zou afbouwen, kan De Knapzak toch blijven bestaan. Brussels minister van Onderwijs Sven Gatz komt na onderhandelingen met een oplossing. Go! Scholengroep Brussel neemt de klassen over.

Eind 2019 was het nog alle hens aan dek bij de pas opgestarte gemeentelijke basisschool De Knapzak in Sint-Agatha-Berchem. Door een gebrek aan financiële middelen moest de school weer afgebouwd worden. Burgemeester Joël Riguelle liet altijd de achterdeur open: “Als er nog ooit een haalbare oplossing uit de bus komt, zullen wij de beslissing herbekijken“, luidde het nog op de woelige gemeenteraadszitting van januari.

Nu komt minister Sven Gatz toch met een oplossing. “Na maandenlange onderhandelingen zijn de Scholengroep Brussel van het GO!, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de gemeente tot een oplossing gekomen voor de voorziene sluiting van de containerklassen van De Knapzak ,” stelt het kabinet van bevoegd minister Gatz.

6,5 miljoen euro

“In antwoord op de bezorgdheid van de ouders, zijn het GO!, met algemeen directeur Jurgen Wayenberg, de gemeente Sint-Agatha-Berchem en de VGC, met minister Sven Gatz, die bevoegd is voor Onderwijs en Scholenbouw, op zoek gegaan naar andere pistes om onderwijs te kunnen blijven aanbieden aan de leerlingen,” luidt het in een persbericht.

De vestigingsplaats Openveld van basisschool De Knapzak wordt overgenomen door GO! Scholengroep Brussel, dat op honderd meter van de huidige containerklasjes van De Knapzak ligt. De leerlingen en leerkrachten kunnen op termijn terecht in een nieuw schoolgebouw, geïntegreerd in de nabijgelegen basisschool Zavelberg van het GO!. De VGC neemt de financiering van het project grotendeels op zich. De totale kosten zullen ongeveer 6,5 miljoen euro bedragen.

Minister Sven Gatz: “Samen met alle betrokken instanties ben ik blij dat we erin zijn geslaagd de Openveldsite van basisschool De Knapzak een nieuwe toekomst te geven. De noodzakelijke Nederlandstalige onderwijscapaciteit in Sint-Agatha-Berchem kan zo worden behouden. Ik dank alle partners voor hun constructieve medewerking.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?