Brusselaars en Vlamingen kunnen investeren in nieuwe schoolgebouwen

© One.brussels

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de bouw van 27 nieuwe scholen die plaats bieden aan 20.000 leerlingen. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) donderdag aangekondigd. Het gaat om een nieuw scholenbouwprogramma waarin ook elke Brusselse en Vlaamse spaarder kan investeren.

De 27 nieuwe scholen worden de eerste 'Scholen van Vlaanderen', een nieuw programma dat is geschoeid op de DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain). Dat zijn publiek-private samenwerkingen waarbij een private partner in samenspraak met de school de financiering aanreikt en instaat voor de bouw. Met Vlaamse steun betalen de schoolbesturen dan dertig jaar lang een beschikbaarheidsvergoeding. Nadien worden ze eigenaar van het gebouw.

Nieuw is dat ook particulieren kunnen instappen in het kapitaal. Elke Brusselaar of Vlaming kan dus aandeelhouder worden van een school in de buurt. Ze zullen wel pas kunnen instappen zodra het bouwrisico van de nieuwbouw is ingeperkt. "Dit wordt een veilige investering, die op meer dan één manier loont," zegt Weyts. "Mensen weten nu waar de eerste 'Scholen van Vlaanderen' komen en kunnen beginnen nadenken of ze mee willen investeren in deze projecten".

Twee projecten in Brussel

De 27 nieuwe projecten zijn verspreid over Brussel en Vlaanderen. In Brussel gaat het om twee scholen in Sint-Pieters-Woluwe. Op de site van het Sint-Jozefscollege zou een volledige nieuwbouw komen. Daarnaast zou er een verdiep bijgebouwd worden op een bestaand deel van de school. Tot slot zou de huidige sportzaal afgebroken worden om groene ruimte te voorzien. De tweede school is GO! Campus Sint-Pieters-Woluwe. De infrastructuur op het domein zou gerenoveerd en aangevuld worden.

De 27 verschillende projecten gaan zowel over basisscholen, secundaire scholen, scholen voor buitengewoon onderwijs, kunstacademies en een internaat. Samen vertegenwoordigen ze een investering van ruim 400 miljoen euro. Dit najaar wordt een nieuwe oproep voor een volgende reeks gelanceerd. In totaal is 1 miljard euro vrijgemaakt voor dit programma.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?