Brusselse leerlingen helpen Pepinster: 'Nog nooit zoiets gezien'

© Bart Uyttersprot
| De leerlingen van de Victor Hortaschool kwamen onder meer de deuren bijschaven.

Zes leerlingen van het Atheneum Victor Horta in Evere zijn dinsdag afgezakt naar Pepinster in de provincie Luik. Dat dorp werd in juli bijzonder hard getroffen door de overstromingen. De leerlingen van de opleidingen houtbewerking en centrale verwarming hielpen er een basisschool herstellen. Hun coördinator denkt al aan een vervolgproject.

Het water stond bij de overstromingen in juli metershoog in de getroffen basisschool. De houten deuren waren door het vocht uitgezet en begonnen te klemmen. “Die moesten allemaal weer op lengte worden geschaafd en geschuurd. We hebben vier deuren hersteld,” vertelt Issam (17) uit de richting houtbewerking. De leerlingen van de richting centrale verwarming sloten nieuwe wastafels aan in de klassen.

Issam had al eens stage gelopen bij een houtbewerker, maar deze ervaring blijft hem zeker bij. “Ik was nog nooit zo praktisch gaan helpen. Ik zou het zeker nog eens willen doen,” zegt hij.

Houtbewerking en centrale verwarming

De beelden van Pepinster had hij wel op tv gezien, maar Issam was "in shock" toen hij het met zijn eigen ogen zag. “Het is een totaal ander landschap, zoiets had ik nog nooit gezien,” vertelt hij. “De huizen zijn stuk en de auto’s liggen op hun dak. Nu weet ik dat het echt moeilijk is voor de mensen daar. Je moet tevreden zijn met wat je hebt, want alles kan zomaar binnen tien minuten weg zijn.”

In totaal gingen de leerlingen met zes naar Pepinster: drie uit de richting houtbewerking en drie uit de richting centrale verwarming, elk met een begeleidende leerkracht. De kinderen van de plaatselijke basisschool keren woensdag terug naar hun oude klas. Tot nu toe kregen ze les in gebouwen in de buurt. “Er moeten nog wat muren geschilderd worden en nieuwe stoelen komen, maar de kinderen kunnen er morgen weer naartoe,” zegt Issam.

Levensles

Coördinator Bart Uyttersprot van de Victor Hortaschool zegt dat zijn leerlingen erg onder de indruk waren van de ravage in Pepinster. “Het heeft hen duidelijk aangegrepen. Ze zijn heel gemotiveerd om te gaan helpen,” zegt hij.

De zes leerlingen waren willekeurig gekozen. Het atheneum is nu van plan om het project voort te zetten, zodat anderen ook eens mee kunnen. “Over enkele weken gaan onze leerlingen op bosstage. We bekijken nu hoe we dat in de buurt van Pepinster kunnen doen en we willen er een project aan koppelen,” zegt Uyttersprot. “Als beroepsschool uit Brussel kunnen we die mensen hulp aanbieden. Dat is ook goed voor de leerlingen, want zo krijgen ze ervaring in het echte leven.”

20200914_Pepinster_Atheneum Victor Horta_BSO
© Bart Uyttersprot
| Zes leerlingen en twee leerkrachten van het Victor Horta-atheneum in Evere trokken naar Pepinster.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?