© Ivan Put | "De kracht van de Conflixers is dat we jongeren inschakelen om te bemiddelen bij conflicten, bijvoorbeeld als er sprake is van pestgedrag."

'Conflixers' helpen hun leeftijdgenoten op school

© Belga
09/02/2018

De Vlaamse Scholierenkoepel organiseert vrijdag in De Pianofabriek in Sint-Gillis de 'Dag van de Conflixers'. Dat zijn leerlingen die hun leeftijdsgenoten ondersteunen in conflictsituaties op school. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zal hen komen toespreken op het einde van de dag.

"Nog te veel jongeren vinden niet altijd vlot hun plaats op school of weten niet bij wie ze terechtkunnen met een probleem. Een team van Conflixers op school hebben maakt daar een enorm verschil, want wie kan beter inspelen op de noden van jongeren dan hun eigen leeftijdsgenoten? ", zegt Rania el Mard, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK).

Steeds meer gaan scholen aan de slag met een vorm van 'peer support'. Dat houdt in dat jongeren in de eerste plaats met hun vragen en problemen bij leeftijds- of leefstijlgenoten ('peers') te rade gaan. Ze zoeken steun bij elkaar door hun eigen eigen kennis, inzichten en ervaring te delen.

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits staat achter de projecten. In 2015 vroeg ze aan de Vlaamse Scholierenkoepel om waardevolle projecten op scholen ondersteuning te geven. Dat resulteerde in het project 'de Conflixers'.

Onder die vlag worden sindsdien peter/meter-projecten, peer mediation-groepen en teams van vertrouwensleerlingen gebundeld. Allemaal leerlingen dus die op hun school het verschil maken voor leeftijdsgenoten. Zij kunnen bij de Vlaamse Scholierenkoepel rekenen op bijscholing en uitwisseling.

Informatie uitwisselen

Vrijdag worden de Conflixersteams door VSK uitgenodigd op de Dag van de Conflixers om bij te leren en uit te wisselen met elkaar. Onder hen zijn de winnaars van de 'Pesten dat kan niet'-prijs van 2018, het GO! in Geel.

"De kracht van de Conflixers is dat we jongeren inschakelen om te bemiddelen bij conflicten, bijvoorbeeld als er sprake is van pestgedrag," zegt Vlaams minister van Onderwijs Crevits. "Met het nieuwe decreet leerlingenbegeleiding wordt zorg een nog belangrijker schakel in het zorgbeleid. Leerlingen moeten zich goed voelen op school en een duidelijk antipestbeleid hoort daar zeker bij."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni