22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

Drie op de vier VUB-studenten ervaren meer stress

© Belga
08/02/2021

Een interne welzijnsenquête aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft aangetoond dat drie vierde van de studenten in de afgelopen drie maanden een meer dan gemiddeld stressniveau heeft ervaren. De universiteit bundelt initiatieven die het welzijn van de jongeren moeten verbeteren.

Bij de interne studie aan de VUB werden de studenten bevraagd over hun welzijn, hun noden en de invloeden op hun prestaties. Drie vierde van de respondenten voelde in de afgelopen maanden een stressniveau dat gemiddeld hoger lag en een kwart van de studenten kreeg zelfs een grote hoeveelheid stress te verwerken.

Minder dan een derde van de jongeren gaf aan dat hun stressniveau verlaagd is. "We houden het welzijn van studenten scherp in de gaten. Indien nodig corrigeren of verscherpen we dan het ondersteunend beleid", vertelt rector Caroline Pauwels.

Dat gaat met verschillende instrumenten van het VUBuddyproject, een welzijnsstrip, het Caroline Pauwels-noodfonds, tot een uitbreidend team van studentenpsychologen. éBovendien zetten de studenten zelf zich ook met enorme kracht in voor elkaar, en voor anderen", aldus Pauwels. Het VUB- platform 'De Wereld Heeft Je Nodig' bundelt die acties

Covid-19 heeft ook een invloed op de academische tevredenheid. Bijna 7 op de 10 studenten geven aan dat de nieuwe lesmethoden hen stress bezorgen en dat ze duidelijkheid missen. Tot slot is meer dan de helft van de studenten zelfs bezorgd of ze het academiejaar succesvol zullen beëindigen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie