Eerste crèche met dieren geopend in Neerpede

© Bianca Debaets
| VGC-collegelid Bianca Debaets (CD&V) opende de crèche donderdag.

De eerste Brusselse crèche met dieren is een feit. In het gloednieuwe kinderdagverblijf De Waterlelie zitten ook konijnen en kippen. Die moeten de band tussen de kinderen en de natuur versterken, en buitenspelen stimuleren.

Al vanaf de eerste bouwplannen van de nieuwe Nederlandstalige crèche bestond het idee dat ook dieren moesten komen. Tijdens de officiele opening van de crèche op donderdagnamiddag deden dan ook twee konijnen, vier kippen en goudvissen hun intrede.

In Brussel hebben niet alle kinderen de mogelijkheid om naar de tuin te gaan, of huisdieren te hebben. Dat gemis wil de crèche opvangen. "Sommige verlegen kinderen bloeien helemaal open tijdens het contact met dieren," zegt leidinggevende Lisa Secember. De dieren en de kinderen zullen de aankomende tijd voorzichtig aan elkaar wennen. Het crèchepersoneel werd via een opleiding al klaargestoomd om dat contact in goede banen te leiden.

Het kinderdagverblijf voldoet ook op een ander vlak aan een grote vraag, zegt VGC-collegelid Bianca Debaets, bevoegd voor Gezin. “In deze wijk in Anderlecht wordt druk gebouwd aan een nieuwe wijk. Met kinderdagverblijf De Waterlelie zorgen we ervoor dat de toekomstige wijkbewoners er een betaalbaar plaatsje zullen vinden voor hun baby of peuter."

De crèche telt momenteel een kleine zestig plaatsen, die inkomensgerelateerd zijn. Dat betekent dat de overheid financiert, maar de ouders nog een bijdrage betalen naargelang hun inkomen. Om de crèche te bouwen investeerde de VGC iets meer dan 1,7 miljoen, de Vlaamse Gemeenschap droeg 600.000 euro bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?