Maandag 28 augustus 2023: de eerste schooldag in het Franstalig onderwijs, hier Ecole communale n°5 in Elsene

| In Vlaanderen klinken stemmen om het voorbeeld van het Franstalige onderwijs te volgen en de zomervakantie in te korten om onder meer het leerverlies van leerlingen te beperken.

Franstalige leerlingen terug naar school na ingekorte zomervakantie

© Belga
28/08/2023

In de Franse Gemeenschap worden maandag zo'n 900.000 leerlingen weer op school verwacht na de eerste ingekorte zomervakantie. Door de hervorming van de schoolagenda duurt de zomervakantie in het zuiden van het land maar zeven weken. In aanloop naar de parlementsverkiezingen van 9 juni worden er geen bijkomende, grote wetgevende initiatieven inzake onderwijs verwacht.

De talrijke hervormingen van de laatste maanden en jaren hebben voor heel wat ongenoegen gezorgd in de Franstalige onderwijswereld. Daarom verkiest de regering van minister-president Pierre-Yves Jeholet de 120.000 leerkrachten van de Franse Gemeenschap op negen maanden van de verkiezingen niet in het harnas te jagen.

In de lente had minister van Onderwijs Caroline Désir overigens een aantal versoepelingen aangekondigd om de spanning te verminderen.

"De leerkrachten hebben rust nodig", bevestigt Roland Lahaye, de secretaris-generaal van de Franstalige christelijke onderwijsvakbond CSC-Enseignement. "Ze moeten de kans krijgen om zich de hervormingen eigen te maken, zonder bijkomende nieuwe hervormingen", stelt hij.

Traject hertekenen

De recente hervormingen hebben het traject van het eerste jaar lager onderwijs tot het derde jaar middelbaar hertekend. Om tot een coherent geheel te komen, moeten nu de drie laatste jaren van het middelbaar onderwijs aangepakt worden. Maar het resultaat van de werkgroepen worden niet voor februari verwacht. De knopen zullen worden doorgehakt door een volgende regering.

Nederlandstalig onderwijs

In Vlaanderen klinken stemmen om het voorbeeld van het Franstalige onderwijs te volgen en de zomervakantie in te korten om onder meer het leerverlies van leerlingen te beperken. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wijst erop dat het debat al is gevoerd en dat er ook volgens de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) momenteel geen draagvlak is om het schooljaar anders in te delen.

"Iedereen is het erover eens dat er leerverlies optreedt bij een vakantie, maar dat vraag is wanneer dat gebeurt", verklaart hij. "Ik sluit niets uit voor de toekomst, maar voor we iets veranderen, moet er enige wetenschappelijke evidentie zijn."

Meester BRUZZ - terug naar school

Op 1 september start het nieuwe schooljaar voor de Nederlandstalige scholen in Brussel. Volg hier het belangrijkste nieuws over het Brusselse onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Meester BRUZZ - terug naar school, Franstalig onderwijs, eerste schooldag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni