Franstalige leraren eisen onderzoek naar wantoestanden bij Brussel-stad

© Kevin Creamer, via Flickr

Donderdagochtend hebben de Franstalige secundaire scholen van de Stad Brussel een werkonderbreking gehouden. De vakbonden eisen een onafhankelijk onderzoek naar wangedrag bij een deel van de stadsadministratie.

De vakbonden CGSP, CSC en SLFP hadden het in de aankondiging van hun werkonderbreking over ongepast gedrag van een deel van de administratie van het openbaar onderwijs. Daarover is eerder een volgens de vakbonden ‘overweldigend’ dossier ingediend.

“In dat dossier staan volgens ons voldoende elementen die een onderzoek verdienen”, zegt Michel Thomas, regionaal secretaris van vakbond CGSP. Om dat onderzoek af te dwingen werd op 11 oktober vorig jaar ook al een werkonderbreking gehouden. Met de werkonderbreking van donderdagochtend willen de vakbonden nogmaals vragen dat schepen van Openbaar onderwijs Faouzia Hariche (PS) een onderzoek start. Haar kabinet liet na de staking weten dat dat niet zal gebeuren.

pagodes_0.jpg
Aanleiding voor het dossier was een klacht die werd ingediend tegen een leerkracht op het Pagode Atheneum.

Aanleiding voor het ‘overweldigende’ dossier was volgens Thomas een klacht die door leerlingen van het Pagode Atheneum in Laken tegen een leerkracht was ingediend. “De onderwijsinspectie zou een rol hebben gespeeld in het indienen van die klacht en zich dus niet neutraal hebben opgesteld”, aldus Thomas. Een lid van de inspectie zou contact hebben gehad met de leerlingen over de voorbereiding van hun klacht. “De leerkrachten voelen zich onzeker wanneer ze worden aangevallen door hun eigen inspecteurs”, verklaart Thomas de ophef onder de leraren.

“Ze denken zich alles te kunnen permitteren”

Verder klagen de vakbonden dat de administratie hun syndicale werkzaamheden onmogelijk maakt. “De administratie heeft een proces bij de arbeidsrechtbank opgestart tegen een syndicaal secretaresse die op Facebook had bericht over de zaak op het Pagode Atheneum”, vervolgt Thomas. “Sommigen denken zich werkelijk alles te kunnen permitteren. Voor ons is dat een stap te ver bij de behandeling van een sociaal conflict. Wij hebben het gevoel dat de syndicale vrijheden bij de stad Brussel niet langer gegarandeerd zijn.”

Thomas heeft het in totaal over drie vakbondsafgevaardigden die tijdens hun syndicale werkzaamheden hinder ondervonden van de administratie van het openbaar onderwijs. “Mensen die gewoon hun werk proberen verrichten, die een mandaat hebben. Er was zelfs een délégué die een rapport heeft gekregen van haar directie die vroeg aan de stad Brussel om haar het zwijgen op te leggen.”

En dus werd er donderdagochtend op bijna alle Franstalige secundaire scholen die onder de autonome inrichtende macht van de Stad Brussel vallen een werkonderbreking gehouden. Volgens Thomas werd er alleen in het Instituut Paul Henri Spaak in Laken, Atheneum Robert Catteau  en Atheneum Marguerite Yourcenar niet gestopt met werken. In het Instituut Paul Henri Spaak omdat de vakbondsafgevaardigde ziek was, in het Atheneum Robert Catteau zal vrijdag geen les worden gegeven, in het Atheneum Marguerite Yourcenar maandag.

Geen onderzoek

Donderdagochtend stond het onderwerp ook op de agenda van het College van burgemeester en schepenen van de stad Brussel.

Nicolas Manzone, woordvoerster van schepen van Openbaar onderwijs Faouzia Hariche liet na afloop weten dat daar beslist werd om het door de vakbonden gevraagde onderzoek niet in te stellen. “We zullen de conclusies van het pedagogisch onderzoek op het Pagode Atheneum volgen en naar aanleiding daarvan de nodige middelen beschikbaar stellen om de leerkrachten in hun missie te ondersteunen”, klinkt het. “Een disciplinair onderzoek tegen de administratie van het openbaar onderwijs acht het college evenwel niet nodig.”

Vakbondssecretaris Thomas kondigde al aan dat in dat geval verdere acties zullen volgen. “Sommigen hebben vandaag al over echte stakingen gesproken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?