© Ivan Put

Gewest investeert in schoolomgeving

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
10/01/2018

Het Brussels Gewest trekt 6 miljoen euro uit voor een eerste reeks van vier schoolcontracten. Dat is een nieuw stadsvernieuwingsprogramma toegespitst op scholen en hun omgeving.

De schoolcontracten zijn geïnspireerd op de wijkcontracten. Het doel is om met relatief beperkte investeringen de band tussen school en wijk te versterken. “We stellen vast dat scholen vaak functioneren als eilandjes,” zegt Tine Van Herck van PT Architecten, dat de studies deed voor de eerste schoolcontracten. “Onder meer omdat de meeste leerkrachten pendelen en de wijk vaak minder goed kennen. Samen met de scholen hebben we gezocht naar win-winprojecten waar zowel de scholen als de buurt iets aan hebben.”

Eind november 2017 keurde de Brusselse regering een eerste reeks investeringen goed. In totaal gaat het om 6 miljoen euro voor verbeteringen in bijvoorbeeld de publieke ruimte rond de scholen en in collectieve infrastructuur. Het geld mag niet dienen voor onderwijs op zich, want dat is geen bevoegdheid van het gewest. Voor het proefproject werden vier scholen gekozen, waaronder het Nederlandstalige Klavertje Vier in de Noordwijk.

De schoolcontracten zijn geïnspireerd op de wijkcontracten. Het doel is om met relatief beperkte investeringen de band tussen school en wijk te versterken want scholen functioneren vaak als eilandjes

Een van de geselecteerde voorstellen in die school is de bouw van een nieuwe toegang tot de sportzaal van de school. Zo kunnen ook buurtbewoners er sporten buiten de schooluren. Daarnaast komt er een verplaatsbaar wijksalon om de vaak als onherbergzaam ervaren publieke ruimte aantrekkelijker te maken.

Andere ideeën zoals bijvoorbeeld een tijdelijk zwembad aan het Vergotedok, een wijkkrantje gemaakt door de leerlingen of een intergenerationele huiswerkklas zitten uiteindelijk niet in het investeringspakket. Al zou het kunnen dat er nog dingen worden opgepikt na een laatste over-legronde met de scholen.

De schooldienst van Perspective, het planningsbureau van het gewest, moet dat overleg en de uitwerking van de contracten in goede banen leiden. De investeringen worden gespreid over een periode van vijf jaar. Ondertussen zullen jaarlijks twee andere scholen worden gekozen om mee te stappen in een schoolcontract. Daarbij wordt vooral gemikt op instellingen die kampen met een slecht imago, of met een groot aandeel kansarme leerlingen. “Aan Franstalige kant kiezen we bijvoorbeeld scholen waar plaatsen niet ingevuld raken en aan Nederlandstalige kant scholen die veel GOK-leerlingen tellen,” aldus schoolfacilitator Julie Lumen. Bij de toekomstige schoolcontracten ligt het budget vast op 2,5 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni