Gezien: noodkreet voor leerkrachten aan Molenbeekse schoolpoort

JB
© BRUZZ
20/03/2023
Updated: 21/03/2023 10.46u

Het lerarentekort blijft Brusselse scholendirecties met kopzorgen opzadelen. Bij basisschool Ket & Co in Molenbeek heeft iedere voorbijganger het sinds vorige week geweten: 'Een schreeuw om leerkrachten!', hangt er in grote letters aan de schoolpoort.

Drie voltijdse onderwijskrachten tekort, gepaard met een handvol afwezige leerkrachten die door ziekte uitvallen: het blijft alle hens aan dek in de gemeentelijke basisschool Ket & Co.

“Maar eigenlijk heb ik het nooit anders geweten”, zegt directrice Ingrid Depraetere, die al zeventien jaar aan het roer staat van de basisschool aan Beekkant.

“Gelukkig kan ik rekenen op de goodwill van de aanwezige leerkrachten, die spontaan bijspringen waar nodig.”

'Too little, too late'

Het aanhoudende lerarentekort in het hele land stond vorig jaar volop in de schijnwerpers in de media, maar volgens Depraetere blijft de situatie precair.

“Er wordt met de toekomst van onze kinderen gespeeld. Ik ben dit jaar nog geen enkele dag kunnen terugvallen op een voltallig team. Ondertussen worden de Brusselse scholen niet gehoord. Ik stel mezelf vaak de vraag: met demografische statistieken in het achterhoofd, had men hier toch jaren geleden op moeten anticiperen?”

De oplossingen die vandaag naar voren geschoven wordt, zijn volgens de directrice too little, too late. “Zij-instromers: allemaal goed en wel, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid rond bijvoorbeeld anciënniteit. Er moet meer gefocust worden op de herwaardering van het beroep, op extraatjes voor mensen die de weg naar Brussel vinden.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie